TURMIXOK

Almás-zabpelyhes turmix

Hozzávalók:
1 púpos evőkanál. zabpehely (1 1/2 deka)
2 1/2 deci 1, 5 %-os zsírtartalmú tej
15 deka alma
1/2 citrom
1 evőkanál méz (2 deka)
1/4 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 deci szénsavmentes ásványvíz

A zabpelyhet beleszórom egy tálkába, és ráöntöm a tej felét. Ezután beteszem a mikróba, és közepes fokozaton 2-3 perc alatt megfőzöm.
A megmosott almát héjastul belereszelem a turmixgépbe, majd megcsöpögtetem citromlével, és hozzáreszelem a fél citrom héját. Belekanalazom a mézet, utána beleszórom az őrölt fahéjat is. Kiveszem az időközben megfőtt, tejes zabpelyhet a mikróból, és átöntöm a turmixgépbe. Végül beletöltöm a gépbe a maradék tejet meg az ásványvizet is, és sebesen összeturbózom a reggelit.

Bűnbánó turmix

Hozzávalók:
fél deci szénsavmentes ásványvíz
1 zöld tea filter
15 deka alma
fél citrom
1 evőkanál méz (2 deka)
4 evőkanál joghurt (10 deka)
1 deci 100%-os narancslé
csipetnyi őrölt fahéj

Az ásványvizet felforralom, és ráöntöm a zöldtea-filterre. 5 perc múlva leszűröm, és áttöltöm a turmixgépbe.
Ezután az erős teához hozzáreszelem a megmosott, héjas almát (természetesen csutka nélkül), majd belereszelem a gépbe a megmosott fél citrom illatos, sárga héját.
Amikor ezzel megvagyok, a megkopasztott citromfélből ujjaimon átszűrve rácsepegtetek 1 evőkanálnyi levet a zöldteás-citromhéjas almára, aztán belekanalazom a gépbe a mézet meg a joghurtot.
Utánazúdítom a narancslevet, beleszórom az őrölt fahéjat, és az egészet összeturmixolom.
1 adag lesz belőle.

Epres turmix müzlimorzsával

Hozzávalók:
1 kétdekás müzliszelet fele (pl. Cerbona Fitt müzliszelet)
10 deka friss vagy mélyhűtött eper
4 evőkanál joghurt (10 deka)
1½ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
1 evőkanál méz (2 deka)
½ kávéskanál vaníliaaroma
½ citrom

A fél müzliszeletet mozsárban durvára töröm – a másik felét megőrzöm egy jövendő turmixhoz –, félreteszem, és elkészítem az epres reggelit.
A megmosott, kicsumázott epret beleszeletelem a turmixgépbe, és hozzáadom a joghurtot, a tejet meg a mézet. (Ha mélyhűtött eperből készítem, nem darabolgatom a fagyos szemeket, mert kicsorbítanám velük a késemet. Egyszerűen csak beleszórom őket a gépbe, aztán kicsivel tovább nyomom a gombot.)
Ezután beleteszem a turmixgépbe a vaníliaaromát, ráreszelem a megmosott fél citrom héját, és 1-2 perc alatt összeturmixolom ezt a rózsaszín, hamvasan naiv reggelit.
Miután pohárba öntöttem, meghintem a félretett müzlimorzsával.
1 adag lesz belőle.


Grapefruitos - málnás turmix

Hozzávalók:
1 kisebb, kb. 25-30 dekás grapefruit
15 deka friss vagy mélyhűtött málna
10 deka banán
2 evőkanál joghurt (5 deka)
1 evőkanál méz (2 deka)
¼ kávéskanál vaníliaaroma

Először kifacsarom a grépfrút levét – kb. 1 deci lesz belőle –, majd nagy lyukú szűrőn át beleöntöm a turmixgépbe. Ezzel a módszerrel könnyen felfogom a keserű magokat, de a gyümölcslé hasznos rostjai mégis belekerülnek a reggelibe.
A grépfrút levéhez hozzádobom a megmosott málnát – nem baj, ha nem friss gyümölcsből készítjük, hanem mélyhűtöttből, mert a fagyos szemeket is összepépesíti a gép, legfeljebb így egy kicsivel tovább tart a mutatvány –, majd belekarikázom a meghámozott banánt. Ezután beleteszem a joghurtot, a mézet meg a vaníliaaromát, és az egészet fél perc alatt összeturmixolom.
1 adag lesz belőle.


Napfény-turmix

Hozzávalók:
1 dl 100%-os narancslé
4 szem aszalt sárgabarack
¼ szál sárgarépa (4 dkg)
1 evőkanál méz (2 dkg)
½ dl szénsavmentes ásványvíz
4 evőkanál joghurt (10 dkg)

A narancslé felét ráöntöm az aszalt sárgabarackokra, és berakom a mikróba. Itt közepes fokozaton 2 perc alatt felpuhítom a barackot.
Ezalatt a turmixgépembe öntöm a maradék narancslevet, aztán körömkefével alaposan megmosdatom a sárgarépa-darabkát, és a reszelő nagy lyukú oldalán át a narancsléhez reszelem.
Utána hozzáadom a gépbe a mézet, az ásványvizet meg a joghurtot is, és visszalépek a mikróhoz.
A barack ekkorra már megpuhult. Narancsos levével együtt átöntöm a gépbe, és a gyönyörű színű reggelit összeturmixolom.
1 adag lesz belőle.
(Szerepelt Napsugár-turmix néven is)


Nutellás turmix

Hozzávalók:
kb. 9 szem mogyoróbél (1 deka)
1½ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
½ deci szénsavmentes ásványvíz
½ banán (5 deka)
1 csapott evőkanál Nutella (2 deka)

A mogyorót száraz serpenyőben kevergetve néhány perc alatt illatosra pirítom, aztán lehúzom a tűzről, és félreteszem. Amíg kihűl, összeturmixolom a reggelit.
A gépbe öntöm a tejet meg az ásványvizet, majd belekarikázom a meghámozott banán felét. Ezután belekanalazom a Nutellát, és a desszert kategóriában is esélyes jelöltként indítható italt pépesítem.
Mielőtt pohárba tölteném, mozsárban durvára töröm az addigra már langyosra hűlt mogyorót. Ezzel aztán merő önkényeztetésből dúsan megszórom a nutellás reggelit, majd boldogan fölhörpintem.
Akinek jobban tetszik, ha egy ital színtisztán krémes állagú, az nyugodtan turmixolja hozzá a pirított mogyorót is.
1 adag lesz belőle.
(Szerepelt Mogyorókrémes turmix néven is)
(MOGYORÓS TURMIX néven szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/18)


Őszibarackos turmix

Hozzávalók:
Kb. 5 szem mandula (½ deka)
25 deka őszibarack
1½ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
1½ deci szénsavmentes ásványvíz
1 evőkanál méz (2 deka)
¼ kávéskanál vaníliaaroma
½ citrom
frissen reszelt szerecsendió

A mandulát száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom néhány perc alatt, majd leveszem a tűzről, és félreteszem, hogy kihűljön. Miközben ez megtörténik, összeturmixolom a reggelit.
Ehhez a megmosott őszibarackokat meghámozom, kimagozom, és nagyobb darabokra vágva beleteszem a gépbe. Hozzátöltöm a tejet és az ásványvizet, majd rákanalazom a mézet és a vaníliaaromát.
Ha ezek már mind a turmixgépben vannak, belereszelem a megmosott citrom héjának a felét meg némi szerecsendiót is, és mehet a menet. Nemes egyszerűséggel: pépesítem a sűrű italt.
Ekkor mozsárban durvára töröm a kihűlt, megpirított mandulát, majd a pohárba töltött barackos italt vastagon megszórom vele. Ám ha valakinek úgy esik jobban, hogy beledarálja a folyadékba, az ellen sincs kifogásom.
1 adag lesz belőle.

Trópusi turmix

Hozzávalók:
3 karika lecsöpögtetett konzervananász (10 deka)
2 evőkanál joghurt (5 deka)
2 evőkanál méz (4 deka)
1 zöld citrom
1 másfél centis, friss gyömbérdarab
1 deci szénsavmentes ásványvíz
1 kávéskanál kókuszreszelék (1/2 deka)

A lecsöpögtetett ananászt apróbb darabokra vágom, és beleteszem a turmixgépbe. Hozzákanalazom a joghurtot és a mézet, majd ráreszelem a megmosott zöld citrom héját, és ujjaimon átszűrve belefacsarom a gyümölcs levét is.
A gyömbérdarabbal sincs sok macera: krumplihámozóval tempósan megpucolom, aztán a reszelő nagy lyukú oldalán belereszelem a gépbe. Mielőtt megnyomnám a gombot, az ananászos egyveleghez hozzáöntöm az ásványvizet is.
A kész turmixot pohárba töltöm, és hogy még több örömöm legyen benne, kevés kókuszreszelékkel is megszórom. De az is jó megoldás, ha a kókuszreszeléket közvetlenül az italba turmixolom bele. Így is-úgy is érződik majd az íze.
1 adag lesz belőle. (Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/18


Egyszerű gyümölcs turmix

Hozzávalók:
1 db banán,
2-2,5 dl tej,
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:
A banánt felkarikázom és belerakom a turmix gép tálkájába.
Megszórom porcukorral de óvatosan nehogy túl édes legyen.
Ráöntöm a tejet, majd jól össze turmixolom.
Ha túl sűrű még önthetünk hozzá tejet csak akkor figyeljünk hogy elég édes legyen.
Bármilyen gyümölccsel lehet pótolni(málna, eper).
Ha eperrel vagy málnával készítjük akkor át kell szűrni a magok miatt.
Magas pohárba öntve kínáljuk.

Joghurtos gyümölcsturmix

Hozzávalók:
1 pohár natúr joghurt,
bármilyen idénygyümölcs,
1 tk méz,
1 tk étKezési rost (korpa, árpapor, stb.)

Az alapanyagokat egyszerűen nagyon simára össze turmixolom.
Esetleg, a gyümölcs jellegétől függően, fahéjjal, vagy más fűszerrel pikánsabbá lehet tenni.

Variációk:
Banános-epres
Vilmoskörtés-fahéjas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése