Ahol nagy-nagy ügyességre és sok ötletre van szüksége, a háziasszonynak, hogy a naponta előforduló problémákkal megbirkózzon.
A FŐZÉS
Hogyan segíthetűnk ha elsóztuk az ételt?
-Nyers tojásfehérje habját keverjünk a túl sózott levesbe, s ha megkocsonyásodott,emeljük ki.A tojásfehérje a fölösleges sót magába szívja.
-Rántott vagy habart levesekbe nyers krumplit reszelünk ás ezzel felforraljuk, majd sok petrezselymet, zellerlevelet, vágunk bele.
-Nem csak leves, bármely étel, pl a pörkölt, sózását is mérsékelhetjük fél késhegynyi szódabikarbónával.
Ha valami túl édesre sikerült?
- Hozzá keverünk az ételhez egy kávéskanál citromlevet vagy almaecetet.
Ez nem csak a cukrot köti le, de az étel ízét is teljesebbé teszi.
Ha az étel ízét szeretnénk kihangsúlyozni?
- Édes ételek jobb ízűek lesznek, ha csipetnyi sót teszünk hozzá. Sós ételekhez és mártásokhoz viszont egy csipet cukrot adjunk.
-Amelyik ételbe ecetet teszünk, legyen az hús, főzelék, saláta vagy mártás, abba egy kevés cukrot is tegyünk, de csak módjával: sem az ecet, sem a cukor ízének érződnie nem szabad.-Rántással nem csak sűrítjük, hanem ízesítjük is az ételeket. A lisztet mindig a már meleg zsiradékba tegyük, és az étel jellege szerint világosra vagy barnára pirítsuk. Barnább rántást készítsünk a hüvelyeseknek, a káposztának, vagy a savanyú tojásnak is;világosabb rántást adjunk a zöldbab főzeléknek, a mártásoknak. A kész rántáshoz adjuk a megfelelő ízesítőket : petrezselyem, köménymag,hagyma, majoránna, fokhagyma, pirospaprika.
Ha a mártás túl híg lett?
-Egy kávéskanál lisztet egy csésze hideg vízben simára keverünk, majd állandó keverésközben bele csurgatjuk a mártásba. Felfőzzük, így kapjuk meg a kívánt sűrűséget.
Ha sűrű a mártás?
- Húslevessel, tejjel, tejszínnel vagy más folyadékkal hígítjuk, aszerint, hogy milyen mártást csináltunk.
Ha a mártás túl világosra sikerült?-Még egy kevés rántást készítünk, a lisztet kissé barnábra pirítjuk, és hozzá keverjük a világos mártáshoz. (Vigyázzunk nehogy sűrű legyen!)
- Kevés cukrot pirítunk és hozzá keverjük a mártáshoz.
-Segíthet néhány csepp barna szósz alapanyag .
-Néhány csepp szójamártást is felhasználhatunk színezésre. Ez az eredeti ízt hangsúlyozhatja.
Ha le ég az étel?
- A fazék vagy lábas tartalmát óvatosan átöntjük másik edénybe. Vigyázat! A leégett aljból semmi sem kerüljön át! (Ez csak kevéssé leéget ételnél segít.)
- Ha az egészben sütött hús lesül, azonnal tegyük át másik edénybe, öltsük rá a zsírt de a lesült részt ne kaparjuk fel. Adjunk hozzá 2-3 darabka felvágott vöröshagymát, vagy száraz kenyérhéjat. Mind kettő magába szívja az égett szagot.
- A lesült étel kellemetlen ízét következőképpen vehetjük el: tegyük az ételt tiszta lábasba. Pirítsunk 1-2 szelet kenyeret. Óvatosan fektessük a párolgó étel fölé, és ruhával fedjük be.
- Az égett zsírt is meg javíthatjuk, ha 1 kg zsírhoz 3 dl vizet öntünk, és addig forraljuk, amíg a víz elpárolog. Mielőtt a víz végképp elpárologna, egy fej vöröshagymát teszünk a zsírba, majd 10 perc múlva kiszedjük. Ha az éget szag még mindig érződik, Újból hagymát teszünk a zsírba. Ezután már ismét fehér és jóízű lesz.
Ha túl zsíros lett az étel?
- Hűtsük ki az ételt, és a hideg ételről szedjük le a megfagyott zsiradékot.
- Gyorsabban távolítható el a felesleges zsír, ha salátaleveleket teszünk az edénybe. De rögtön vegyük is ki az ételből, mert a zsír azonnal rárakódik a levelekre.
- Ugyan így járunk el a jégkockákkal. Ennek a módszernek a titka szintén a gyorsaság.
- Nagyon zsíros, berántott mártást csipetnyi szódabikarbónával meg javíthatunk.
- Erőlevest tálalás előtt teljesen zsírtalanítani kell. Ha elkészül 10-15 percig pihentessük, majd a leves tetején végighúzott papírszalvétával minden zsír cseppet felitatunk. Diétások levesét is hasonlóképpen zsírtalaníthatjuk.
- Zsíros kocsonyalét leszűrjük, teljesen kihűtjük. A zsír a lé tetején megdermed, és egy lapátkanállal leemelhetjük. Ugyan így zsírtalaníthatjuk a füstölt hús vagy csülök főzőlevét is.
Hogyan sül meg gyorsabban az egész burgonya?
- A hámozatlan burgonyát tíz percig sós vízben előfőzzük és utána tűzálló tálban, előmelegített, forró sütőbe tesszük.
- Ha egy alumínium szeget szúrunk a burgonyába, mintegy 15 perccel megrövidül a sütési idő.
- A burgonyából, mindkét végén, egy-egy szeletkét levágunk, így meg rövidíthetjük a sütési időt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése