OMLETTEK, FRITATTÁK

Fetás - mentás omlett

Hozzávalók:
2 deka vaj
3 tojás
3 teáskanál tejszín
1 gerezd fokhagyma
5 deka fekete olajbogyó
5 deka dió
15 deka fetasajt
1 maréknyi mentalevél

frissen őrölt bors

Először megolvasztom a vajat egy kisebb serpenyőben.
Aztán feltöröm a tojásokat, kicsit megsózom őket, hozzájuk kanalazom a tejszínt, utána pedig belereszelem a fokhagymát, és az így összekevert tojásokat beleöntöm a serpenyőbe.
Utána lecsepegtetem, majd majd apróra vágom a fekete olajbogyót, aztán pedig mozsárban durvára töröm a diót. Ezzel az előkészületek nagyjából készen is vannak.
Gyorsan megfordítom az omlettet, és két perc után elzárom alatta a gázt.
Utána rámorzsolom a fetát, rászórom az olajbogyót, a diót, végül pedig egy kis apróra vágott mentalevél következik.
1 adag lesz belőle.


Olasz tojáslepény paprikával és zöldborsóval

Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma
1 piros kaliforniai paprika
25 deka zöldborsó
5 tojás
1 deci tejszín
só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanálnyi apróra vágott, friss rozmaring
vaj a kerámiatál kikenéséhez

Előmelegítem a sütőt 175 C-ra (gázon ez 4-es fokozat).
Beleöntöm egy serpenyőbe az olajat és felmelegítem. Aztán beleszórom a karikákra vágott újhagymát és a kimagozott, vékony csíkokra felszeletelt kaliforniai paprikát, hogy 10 perc alatt puhára fonnyadjanak benne.
A serpenyőt lehúzom a tűzről és a párolt hagymás paprikát bele zuttyantom egy kivajazott, 7 decis kerámiatálba. Hozzászórom a zöldborsót.
Egy keverőedénybe beleütöm a tojásokat, aztán szórok hozzájuk sót, tekerek bele borsot és hozzáöntöm a tejszínt is. Az apróra vágott rozmaringgal megszórom a tejszínes tojásokat és kézi, de nem elektromos habverővel gyorsan habosra verem az egészet.
Ráöntöm a zöldségekre a rozmaringos tojást és 35 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben a fritattát.
4 adag lesz belőle.


Paprikás – zöldborsós firtatta

Hozzávalók:
4 húsos zöldpaprika
2 fokhagymagerezd
1 nagy csokor petrezselyem
3-4 evőkanál olívaolaj
6 tojás
10 deka zsenge zöldborsó
10 deka juhtúró
1 deci tejföl

A paprikákat kicsumázom, kimagozom, és félbevágom. Mindegyik darabot ujjnyi csíkokra szeletelem, félreteszem, és előkészítem a fokhagymát meg a petrezselymet. A megpucolt gerezdeket finomra zúzom, a zöld leveleket pedig apróra vágom.
Amikor ezekkel megvagyok, bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és megpárolom a paprikacsíkokat.
Ehhez előveszek egy 26 centi átmérőjű serpenyőt, beleöntöm az olajat, aztán a tűzhely gombját a gyenge és a mérsékelt fokozat közé állítom. Az edényben megmelegítem az olajat, beleszórom a paprikacsíkokat, és fakanállal átforgatom őket. Ha már minden paprikacsík fényes lett, lefedem a serpenyőt. Kb. 15 perc alatt megpuhítom a paprikacsíkokat úgy, hogy közben néha meg is keverem őket, majd a puhítás után jöhet a sütés. Ettől kapják meg ugyanis a kellemesen intenzív ízüket. Ezért a serpenyő alatt erősebbre csavarom a lángot, lekapom róla a fedőt, és hagyom, hogy a megfonnyasztott paprikacsíkok szélei kicsit megbarnuljanak.
Miután a paprikákkal elkészültem, kiszedem őket a serpenyőből, és félrerakom. Helyükre beleszórom az edénybe a borsószemeket –ha a serpenyő túl száraz lenne, öntök bele kevés olajat-, és kevergetve ezeket is megpárolom. Amikor a zöldborsó megpuhult, leveszem a serpenyőt a tűzről, és összeállítom a tojásos keveréket.
A tojásokat beletöröm egy nagyobb tálba, szórok hozzájuk kevés sót és jelentős mennyiségű frissen őrölt borsot, aztán kézi habverővel enyhén habosra verem őket. Fakanállal hozzájuk keverem az apróra vágott petrezselyem felét, és a tojásos keveréket beleöntöm a serpenyőbe. Hozzáteszem a paprikacsíkokat, aztán takarékra állítom a lángot, és a frittatát keverés nélkül addig főzöm, amíg már csak a közepének a teteje remeg kissé.
Ezalatt a kb. 10 perc alatt, kényelmesen összekeverem villával egy kis tálkában a juhtúrót és a tejfölt.
Ha a tojáslepény elérte a majdnem kész, enyhén remegős állapotát, leveszem a tűzről. Kanállal elpötyögtetem rajta a tejfölös juhtúrót, majd a serpenyő műanyagnyelét beburkolom több rétegnyi alufóliába. Az olasz módira, de színtiszta magyar alapanyagokból készített vacsorát végül 10 perce beteszem a forró sütőbe, hogy a teteje enyhén átsüljön, a tejfölös juhtúró pedig rotyogóssá olvadjon. Tálaláskor meghintem a maradék petrezselyemmel, megszórom még egy kis frissen őrölt borssal, és friss, ropogós zsemléket adok hozzá.
2 adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/24)


Petrezselymes omlett

Hozzávalók:
2 maroknyi endíviamix
1 csokor petrezselyem
5-10 deka füstölt sonka csíkokra vágva
10 deka natúr tejszínes sajtkrém
3 tojás
3 teáskanál tejszín

frissen őrölt bors
1 evőkanál vaj

Először a hűtőben szomorúan várakozó, maradék endívia mixet összekeverem egy kis balzsamecettel és olívaolajjal, majd félreteszem. Aztán beletöröm a tojásokat egy tálba, hozzájuk kanalazom a tejszínt, és megsózom, megborsozom őket. Ezután kézi habverővel legalább fél percen keresztül habosra verem a tojásokat, és már jöhet is a sütés. Ehhez először megolvasztom a vajat a serpenyőben, és amikor már épp elkezdene barnulni, de még nem színeződött el, akkor beleöntöm a tojásokat. 2-3 perc után aztán a tojásos lepényt megemelem egy villával 2 óra, 6 óra és 10 óra helyeken, – szóval a harmadpontoknál - hogy az omlett szilárduló széle alá is folyhasson a még nyers tojásból. Ezt a műveletet aztán 1-2 perc múlva még egyszer megismételem, majd ha a tojás közepe is megszilárdult, leveszem a tűzről. Gyorsan rápötyögtetem a krémsajtot, és rászórom a sonkacsíkokat is. Tálra csúsztatom, aztán félbehajtom, ráteszek egy kis vajat és rávagdosom a petrezselymet, majd pedig melléhalmozom a bekevert salátát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése