FÖZELÉKEK





Kapros cukkinifőzelék

Hozzávalók:

1 kiló cukkini
5 deka vaj
só és frissen őrölt bors
1 citrom
3 deci tejszín
2 deci tej
3 evőkanál étkezési keményítő
1-2 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó
2 csokor friss kapor

A megmosott cukkiniről levágom a végeit - ezek nem kellenek -, majd a zöldséghurkákat lereszelem a kézi reszelő nagy lyukú oldalán. A vajat takaréklángon megolvasztom egy lábosban, és ha már folyós, rádobom a cukkinireszeléket. Megsózom, megborsozom, és hozzáadok néhány csík illatos citromhéjat. (A citromhéjat krumplihámozóval szoktam leszedni a megmosott citromról, hogy minél vékonyabb legyen. Bundájának fehér része ugyanis keserű. ) Az egészet összekeverem, majd erősítek kicsit a tűzőn, és fedő alatt puhára párolom a zöldséget. Közben néha megkeverem, de nem fontos, hogy folyamatosan tüsténkedjek. Amíg a cukkini puhul, kézi habverővel összevegyítem a tejet a tejszínnel és az étkezési keményítővel, aztán apróra vágom a lecsöpögtetett kapribogyót meg az illatos kaprot. Végül a puha cukkinihez hozzáadom a keményítős sűrítést, a kapribogyót és a kaprot, és fakanállal kevergetve néhány perc alatt besűrítem a főzeléket. Rántott halrudacskákkal szoktam tálalni.

4 adag lesz belőle.

(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/44)



Rozmaringos répafőzelék

Hozzávalók:

1 kiló sárgarépa
10 deka vaj
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1, 5 deci tejszín
2 deci tej
2 evőkanál étkezési keményítő
2-3 friss rozmaringág


A megtisztított sárgarépát félcenti vékony szeletekre vágom, majd gőzön megpárolom. Ehhez beleteszem a kukta rózsaszerűen szétnyíló párolóbetétjét egy fazékba, vizet öntök alá, és a betétre rászórom a répakarikák egyharmadát. Ezután felforralom a vizet, lefedem az edényt, és pár perc alatt puhára gőzölöm a répát. Ha közben elforrna alóla a víz, pótolom.

Miután megvagyok az első adaggal, megpárolom a többi répát is. (Azért nem teszem bele egyszerre az összeset a párolóbetétbe, mert félő, hogy mire a felül lévő zöldség megpuhul, az alján lévő teljesen szétfő. ) Eközben kézi habverővel összekeverem a tejszínt, a tejet és az étkezési keményítőt, aztán apróra vágom a rozmaringleveleket. Amikor már az összes répa omlóssá vált, takaréklángon megolvasztom a vajat egy lábosban. A folyós vajhoz fakanállal alaposan hozzáforgatom a puha répakarikákat, és megsózom, megborsozom őket. Ekkor reszelek hozzájuk kevés szerecsendiót, majd beleöntöm a lábosba a keményítős sűrítést, beleszórom a rozmaringot, és az egészet mérsékelt tűzön kevergetve összerotyogtatom. Sült csirkecombbal szoktuk enni, de szerintem annyira finom, hogy önmagában is megállja a helyét.

4 adag lesz belőle.

(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/44)

Zelleres krumplifőzelék

Hozzávalók:
50 deka krumpli
35 deka zeller

1 deci tejszín
2, 5 deci tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál apróra vágott zeller zöld
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió

Meghámozom a krumplit és a zellert, aztán mindkét zöldséget kb. 3x3 centis kockákra vágom, és beleteszem egy lábosba. Felöntöm annyi hideg vízzel, amennyi ellepi őket, szórok hozzájuk sót, és erős lángon felforralom. Ha már lobog a víz, mérsékelem a tüzet, lefedem a lábost, és vaj puhára főzöm a krumplit meg a zellert. Amíg ez megtörténik, kézi habverővel összekeverem a tejszínt, a tejfölt és az étkezési keményítőt, majd apróra vágom a zeller zöldet. Miután a zöldségek megfőttek, hozzájuk adom a keményítős keveréket és a zeller zöldet, aztán gyorsan belehintek a lábosba frissen őrölt borsot és frissen reszelt szerecsendiót. Fakanállal kevergetve tempósan összesűrítem a főzeléket, és a végén egy ellenőrző kóstolással még kiderítem, hogy elég sós-e. Fokhagymás sült oldalassal pazar.
4 adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/44)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése