FINOMSÁGOK

Baconos-sajtos csirkemell

Hozzávalók 5 személyre: 2 csomag szeletelt bacon szalonna, 40 dkg trappista sajt, 4 db filézett csirkemell, só, liszt, tojás.
A szalonnát közepes tepsibe tesszük úgy, hogy mindnek a fele kilógjon oldalt, ezzel fogjuk betakarni a végén. A csirkemellet hosszában szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, enyhén sózzuk. Lisztbe, tojásba, megint lisztbe mártjuk. A tepsibe egymás mellé tesszük. Beborítjuk vékonyra szeletelt sajttal. Erre újabb réteg hús kerül. Ráhajtogatjuk a kilógó szalonnát, alufóliával lefedjük és kb. 30-40 percig így sütjük, majd a fóliát levéve tovább sütjük, amíg szép piros nem lesz. Sült burgonyával tálaljuk.
Ha kisebb tepsiben, vagy több hozzávalóból készítjük, akkor több rétegben is rakhatjuk.


******************************************************

Leveles-sonkás finomság

Hozzávalók: 25 dkg leveles tészta, 20 dkg sonka, 20 dkg sajt, 3 db krumpli, 1 kis fej vöröshagyma (lehet póré is), 3 tojás, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió.
A krumplikat meghámozzuk, apró kockára vágjuk és megfőzzük. Közben tortaforma méreténél 3 cm-el nagyobbra kinyújtjuk a leveles tésztát, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Kockára vágjuk a sonkát, felaprítjuk a hagymát, rászórjuk a tésztára, ha megfőtt a krumpli, azt is beletesszük. Lereszeljük a sajtot, egy tálban összekeverjük a tojásokkal, tejszínnel és a fűszerekkel, majd a sonkás-krumpli tetejére öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

******************************************************

Hozzávalók: egy nagy adag brassói apró pecsenye, egy csomag makaróni tészta, tartármártás, reszeltsajt.
A Brassóit a szokott módon elkészítjük. De nem sült burgonyával tálaljuk. Egy csomag makarónit kifőzünk. A tepsi aljába tesszük az egyik felét, majd a kész brassóit. A húst beborítjuk a makaróni másik felével, és tartármártással jól megkenjük. Jó sokat szoktam rátenni, így elég szaftos lesz.
Ennek a tetejére sajtot reszelek és beteszem a sütőbe. Pirulásig sütöm.

******************************************************
Csokoládé likőr


Hozzávalók: 3 dl tejszín, 10 dkg étcsokoládé, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl tartós tej, 3 tubus sűrített tej, kevés rumaroma.
A csokoládét felolvasztom, majd elkeverem a tejjel. Ezután a többi hozzávalóval az egészet összekeverem és hűtőben lehűtöm. Nagyon finom és gyerekek is fogyaszthatják.

******************************************************

Vendégváró húsos tekercs


Hozzávalók a tésztához: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztőt pici tejben felfuttatva, 1 púpos
kávéskanál só a lisztbe, 1/2 liter tej, 1,5dl olaj. Tejföl és tojás a kenéshez.
Hozzávalók a töltelékhez: 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 20 dkg sajt, 20 dkg párizsi.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk egy tálban, azután deszkán dolgozunk tovább. A tészta csak addig kel, amíg a tölteléket elkészítem. A párizsit és a sajtot felkockázom, a zöldségkeveréket kevés olajon vagy vajon megpárolom és pici vegetát szórok rá. Mindez kb 15-20 perc, ennyi a kelési idő is. A tésztát négy részre osztom, kinyújtom kb. 1,2 cm vastagságúra.
A tojássárgáját a vajjal kikeverem és a tésztára kenem, azután a sajtot és a párizsit összekeverem és a tésztára szórom, majd feltekerem. és háromszögekre vágom. Végül 1 evőkanál tejfölt 1 tojássárgájával összekeverek és a háromszögeket megkenem vele. 250 fokon sütöm. Két zöldséges és két párizsis tekercs lesz belőle.

******************************************************************

Sajttekercs


Hozzávalók: 25-30 dkg trappista sajt, 10 dkg vaj, 1 doboz medve sajt, 1-2 szelet sonkás felvágott, 1 kis fej hagyma, só, bors ízlés szerint.
A vajat, medve sajtot, apróra vágott hagymát és a sonkát jól összekeverjük. A trappista sajtot megfőzzük - zacskóba téve a legjobb, mert így nem kell vacakolnunk a lábas kitisztításával, ami elég nehéz ha beleragad a sajt. Ha már jó puha, deszkán kinyújtjuk, téglalap alakúra. Belesimítjuk a tölteléket, és feltekerjük. Fóliába csomagolva néhány órára a hűtőbe rakjuk - nem kell fagyasztani!
Ha szeretjük a füstölt, vagy egyéb sajtokat, a tölteléket megbolondíthatjuk vele :)

******************************************************************

Hagyma zöldje (Törökországból)


Törökországban tanultam.
10-15 zöldhagyma zöldjét összevágjuk apró karikákra, hozzáadunk sót, öröltborsot, 2 tojást és annyi lisztet, hogy lágy tészta legyen.
Egy serpenyőben olajat teszünk a sütéshez, a forró olajba evő kanállal bele adagoljuk a hagymás masszát, és enyhe barnásra megsütjük. Finom nassolni való teához, de csak úgy magában is.

******************************************************


Krumplis zöldség bolognai módra


Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 doboz gomba, 1 üveges bolognai szósz, zöldség keverék, parizer, kevés sajt.
Krumplit karikára felvágom, és a zöldségkeveréket külön megfőzöm. Kivajazott tepsibe beleteszem a krumplit, és rárakom a parizer szeleteket. A gombát, zöldségkeveréket és a bolognai szószt összekeverem és ráöntöm. A végén reszelt sajtot szórok a tetejére. Pár percig sütöm.

******************************************************

Boci szelet


Hozzávalók: 11 evőkanál kristálycukor, 11 evőkanál étolaj, 15 evőkanál tej, 15 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 4 tojás, 1 csomag sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A legvégén a habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe tesszük. Fél kg túrót elkeverünk 4 evőkanál grízzel, egy egész tojással 20 dkg kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Kiskanállal gombócokban a tepsiben lévő tésztára rakjuk. Ami természetesen belesüllyed, és sütés után − ha kihűlt − felvágva tarka lesz, mint a boci.

******************************************************

Kókuszos tekercs


Hozzávalók: 5 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg kókusz, 1/2 l tejszín, 2 csomag habfixáló, 5 dkg kakaópor.
A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verem. A sárgáját apránként hozzáadom és a habverővel tovább keverem, majd a kakaót adom hozzá. A tepsibe sütőfóliát teszek és erre öntöm a masszát. 190°-on 7 percig sütöm./ Ha esetleg lágynak vagy pedig úgy érzed, hogy nyers, ne süsd tovább, mert kiszárad és nem tudod feltekerni.A tejszínt a habfix-szel kemény habbá verem és a megsült barna tésztát bekenem jó vastagon. Ezután feltekerem a maradék habbal bevonom a kókuszt rászórom és kevés kakaóporral díszítem.

******************************************************


Almás krémes


A tészta hozzávalói: 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, kevés tejföl.
A krém hozzávalói: 2 tojás, 2 kanál cukor, 2 kanál liszt, 3 csomag vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1/2 l tej.
Almatöltelék: 1 kg reszelt alma, kevés margarin, 10 dkg cukor, kevés fahéj.
A hozzávalókat összegyúrjuk és egy tepsi hátulján 3 lapot sütünk belőle.
Közben a tölteléket elkészítjük: a hozzávalókat simára keverjük és 1/2 l tejjel sűrűre főzzük. A margarint a 15 dkg cukorral habosra keverjük és a kihűlt krémmel összeforgatjuk.
A reszelt almát kevés margarinon megpároljuk. 10 dkg cukorral és kevés fahéjjal ízesítjük.
A sütemény összeállítása: Az alsó lapra kenjük a vaníliás krémet, majd a következő lapot ráfektetjük, erre jön az almatöltelék, majd a 3. lap. Legalább egy éjszakát álljon, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

******************************************************

Túrós gúla


Hozzávalók: A tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, baracklekvár.
A krémhez: 1/2 kg túró, 3 dl tejszín, 20 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 1 csomag zselatin, pár szem barackbefőtt.
A tésztához szükséges alapanyagokból lekváros piskótatekercset készítünk. Amikor teljesen kihűlt, felszeleteljük és egy folpackkal kibélelt kerek jénai tálat egy sorral kirakunk vele. A krémhez a túrót villával összetörjük, és összekeverjük a cukorral és a tejszínnel. A tejet meglangyosítjuk, csomómentesen elkeverjük benne a zselatint és a túróhoz adjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott barackbefőttet is. A formába beleöntjük a krémet, és némi dermedés után befedjük lekváros tekercsekkel. Hűtőben dermesztjük kb. fél napig. Fogyasztás előtt lapos tányérra borítjuk a gúlát, a fóliát eltávolítjuk, és tortaszerűen felszeleteljük.

******************************************************

Citromos túrókrém torta(sütés nélkül)


Hozzávalók: 50 dkg túró, 15-20 dkg porcukor ízlés szerint, 1 zacskó tejszínhabpor, 1 dl tej, 2 dl kefir, 3 evőkanál zselatinpor, 1/2 citrom leve, 1 fiola citrom aroma, vagy reszelt citromhéj, csipetnyi só.
A zselatint 1 dl tejben 10 percig állni hagyjuk, majd alacsony hőfokon keverés mellett feloldjuk. A túrót áttörjük és a kefirrel kikeverjük. Hozzákeverjük a sót, a citromlevet, citromaromát vagy reszelt citromhéjat és a cukrot, majd a zselatint és a tejjel kemény habbá felvert tejszínhabport is. Ezt a masszát egy folpack-al bélelt tortaformába öntjük, és elsimítjuk. Letakarva 1 napig hűtjük. Bármilyen gyümölccsel és tejszínhabbal díszítjük.

******************************************************

Diós szelet


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 37 dkg kristálycukor, 30 dkg darált dió, 12 dkg margarin, 5 egész tojás, 1/2 citrom reszelt héja, baracklekvár, csipet só.
A lisztet, margarint, tojássárgákat, 12 dkg cukrot, reszelt citromhéját, és egy csipet sót összegyúrjuk, egy éjszaka a hűtőszekrényben pihentetjük. Sütés előtt kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes tepsit, majd megkenjük a tésztát baracklekvárral. A tojásfehérjékből kemény habot verünk fokozatosan hozzáadva a maradék cukrot, a végén óvatosan belekeverjük a diót. A lekvárral megkent tésztára simítjuk a masszát és forró sütőbe tesszük. 5 perc múlva mérsékeljük a tüzet és szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni és vizes késsel szeleteljük

******************************************************

Habos túrós

Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, 12,5 dkg cukor. Töltelék: 6 tojás, 35 dkg cukor, 75 dkg (3 csomag) túró, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverem és egy tepsibe simítom, majd a tésztát félig megsütöm. A 6 tojás sárgáját 15 dkg cukorral és a túróval, valamint a vaníliás cukorral összekeverem. A tölteléket a félig kisütött tésztára teszem, majd rásimítom a 6 tojás fehérjének 20 dkg cukorral gőz fölött felvert habot. Készre sütöm, majd hidegen 5 x 5 centis kockákra szelem


******************************************************

Aranysárga karfioltekercs

Hozzávalók: 2 db KNORR Zöldségleves kocka, 2 ek vaj, 4 ek liszt, 1/2 l tej, 3 tojás, 1/2 kg karfiol, 10 dkg sonka, 1 pohár tejföl, 1 púpozott ek reszelt sajt, 3 ek darált sonka, reszelt sajt
Elkészítés: A töltelékhez a karfiolt sós vízben megfőzzük, kis darabokra szedjük, és hozzákeverjük az apróra vágott sonkát és fél pohár tejfölt.A tejet a leveskockákkal együtt felforraljuk. Közben a vajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük a forró tejjel és sûrûre forraljuk. Amikor félig kihűlt, elkeverjük benne a tojássárgákat és a tojások kemény habját. Jól kivajazott, lisztezett sütőlemezen fél centi vastagon elkenjük, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A megsült lepényt nedves konyharuhára borítjuk. A 3/4 részére rákenjük a tölteléket, és mint a piskótatekercset feltekerjük. Pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a töltelékkel jól átforrósodjon. Tálaláskor felszeleteljük, tejföllel meglocsoljuk és reszelt sajttal megszórjuk

******************************************************

Aranyérmek csirkemellből

Hozzávalók: 2 db csirkemell filé 1 fej vöröshagyma 1 nagyobb padlizsán szeletekre vágva 1 dl olaj
Elkészítés: A csirkemelleket keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd félbehajtva nyársra húzzuk. Egy keverőtálban összekeverjük a fészerkeveréket az olajjal, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Sütés előtt 20-30 perccel megkenjük a húst a páclével, majd forró serpenyőben hirtelen mindkét oldalát megsütjük. Közben a padlizsánt felszeleteljük, besózzuk és egy darabig állni hagyjuk. Utána alaposan lecsepegtetjük és szintén megsütjük. A nyársakat a padlizsánnal körítve tálaljuk. Az ételt szabadban is készíthetjük grillezve vagy roston sütve.

******************************************************


Tejszínes csirke

Hozzávalók: 30 dkg csirkemell, 1 dl fehérbor, só, ételízesítő, bors, tárkony, 3 dl tejszín, 1 ek. Liszt
Elkészítés: A csirkemellet csíkokra vágjuk, ételízesítős vajon megpároljuk, majd ráöntjük a fehérbort. A tejszínt a liszttel összekeverjük, felforraljuk, majd beletesszük a csirkemellet, fűszerezzük, és együtt még rövid ideig forraljuk.

******************************************************

Sertéssült rozmaringgal és fokhagymával

Hozzávalók: 1,5 kg sertéstarja, 3 gerezd szétnyomott fokhagyma, rozmaring, só, 2 ek. olívaolaj, 3 babérlevél, 1 csésze víz, 1/3 csésze vörösborecet
Elkészítés: Kötözd össze a húst, kb. 3 centinként. Keverd össze a fokhagymát, rozmaringot, sót és olajat. Kend meg a húst a keverékkel. Tedd a húst rácsra a tepsiben, tedd mellé a babért, önts alá egy kis vizet és az ecetet. Közepesen forró sütőben kb. 1,5 órán át kell sütni, vagy amíg meg nem puhul. Fóliával letakarva pihentesd 15 percig, aztán szeleteld fel.


******************************************************

Aranybarnára sült sertéskaraj fűszeres burgonyával

Hozzávalók: 3 db KNORR Marhahúsleves kocka, 1 db bőrös sertéskaraj, 1/2 dl olaj, 1/2 kg burgonya, 1/2 kg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk őrölt kömény
Elkészítés: A karaj felső, bőrös részét éles késsel kereszt alakban bevágjuk, így sütéskor szépen kinyílik. 2 db KNORR Marhahúsleves kockát elkeverünk az olajjal, a zúzott fokhagymával és a köménymaggal. A hús alsó részét ezzel a páclével bekenjük, és félórát érleljük. Közben egy nagyobb tepsibe tesszük az ujjnyi vastagra vágott burgonyát és vöröshagymát, ráöntjük a maradék páclevet, és tetejére tesszük a karajt. Közepesen meleg sütõbe tesszük, és amikor a hús külső része megpirult, ráöntjük a maradék leveskockából készített húslevest. Folyamatos locsolgatás mellett addig sütjük, amíg a hús megpuhul. A sütés befejezése előtt 15 percig már ne locsoljuk, így a bőre ropogóssá válik, és aranybarna lesz.

******************************************************


Pikáns csirkeaprólék leves

Hozzávalók: 2 ek olaj, 1 közepes fej hagyma, 30 dkg csirkeaprólék, 1 tk mustár, 2 db babérlevél, 1 db citrom, 2 tk fűszerpaprika, csipetnyi morzsolt majoránna, 1 tasak KNORR tyúkhúsleves csigatésztával, 2 ek tejföl
Elkészítés: Az olajon a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a csirkeaprólékot, kevés ételízesítőt, a mustárt, a babérlevelet, fél citrom lereszelt héját. Saját levében 10-15 percig pároljuk, szükség szerint önthetünk hozzá vizet. A tûzrõl levéve rászórjuk a fűszerpaprikát, majoránnát, jól elkeverjük majd felöntjük 1 liter forró vízzel és hozzáadjuk a tasak tartalmát. A tasakon olvasottak alapján készre főzzük a levest. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejfölt. A maradék citromot ízlés szerint beleszeletelhetjük vagy a levét hozzáadhatjuk. Igény szerint a levest gazdagíthatjuk, ha a csirkeaprólék mellé 15-20 dkg kockára vágott leveszöldséget is adunk.

******************************************************

Borsos- mustáros rostélyos lyoni hagymával

Hozzávalók: 4 szelet rostélyos 1 tasak Delikát Borsos-mustáros Villámpác 4 fej vöröshagyma 1 dl olaj 5 dkg liszt olaj a sütéshez
Elkészítés: A villámpácot az olajjal alaposan elkeverjük, bepácoljuk vele a húsokat majd 20-30 percig állni hagyjuk. Forró olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy fej hagymát szeletekre vágva a hús mellé teszünk, kicsit megfonnyasztjuk, majd kevés vízzel felöntve puhára pároljuk a húst. A megmaradt vöröshagymát karikára vágjuk, majd meglisztezve forró olajban kisütjük. Tálaláskor a húsra halmozzuk a sült hagymát és a visszamaradt pecsenyelével megöntözzük.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Tárkonyos malacleves


Hozzávalók: 4 személyre:400 g malachús, 1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db közepes sárgarépa, 1db gyökér (fehérrépa), 60 ml olaj, só, bors, tárkony, majoránna, 1db babérlevél, 100 ml tejszín, 100 ml tejföl, 25 g liszt, cukor, citromlé, tárkonyecet
Elkészítés:
A malachúst megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 2 cm-es kockákra, vágjuk. A hagymákat megtisztítsuk, és nagyon finomra vágjuk. A sárgarépát, gyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és kis kockákra vágjuk. Az olajat fazékban felforrósítjuk, beletesszük a húst és a hagymát, és folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Belerakjuk a fokhagymát, a majoránnát, a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, majd lefedve, lassú tűzön félig megpároljuk. Majd hozzáadjuk a sárga- és a fehérrépát, felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, és teljesen puhára főzzük. A tejszínt, a tejföllel és a liszttel simára keverjük, a levesbe öntjük, végül kevés cukorral (ízfokozó), citromlével, tárkonyecettel pikánsra ízesítjük.

******************************************************

Brassói tál


Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, zöldpetrezselyem, pirospaprika, borsika, magyaros fűszerkeverék
Elkészítés:
Végy egy vastag falú edényt, tedd bele az apróra kockázott burgonyát kevéske olajjal, s pirítsd-párold egy ideig. Egy másik kis méretű lábosban készíts pörköltalapot a hagymából, a pirospaprikából és a fűszerekből. A kettőt keverd össze a végén, tedd rá a zúzott fokhagymát, a zöldpetrezselymet és már kínálhatod is egy nagy tál salátával

******************************************************

Rakott csirkemell


Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé, 1 csomag - 500g bacon szalonna, fél liter tej, 1 fej összetört fokhagyma, só, liszt, 20 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl.
A csirkemellet előző este beáztatjuk a fokhagymás tejbe és hagyjuk benne pácolódni.
A tejből kivéve sózzuk egy picit és lisztbe forgatjuk. A tepsi alját kibéleljük a bacon szalonna felével arra rátesszük a lisztezett csirkemelleket erre rászórjuk a füstölt sajtot majd a tejfölt "rádobáljuk", az egészet lefedjük a maradék bacon szalonnával. 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsül. Jó kis laktató kaja. Sült krumpli vagy kukoricás rizs illik mellé köretnek.

******************************************************


Zöldséges rakott csirke (fogyókúrázóknak is jó)

Hozzávalók: személyenként - 2 db csirkecomb, 2 db csirkemell, 1 db paprika, 2 db paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg reszelt sajt, 1 db húsleveskocka, pici bazsalikom, 1 dl olívaolaj, 4-5 evőkanál liszt, 2 db fokhagymagerezd.


A combról eltávolítom a bőrt, ezután a csirkemellel együtt bevagdalom, megszórom sóval és bazsalikommal. Ezután állni hagyom kb. 1 óráig, majd lisztbe forgatom. Ezután serpenyőben, olíva olajon hirtelen (1-2 percig) sütjük. Ezután jénai tálba helyezzük oly módon, hogy alulra tesszük a húst, arra szeletelt gombát (lehet konzerv is), a gombára pedig a felszeletelt paradicsomot és paprikát. A jénai fedelét lezárva előmelegített sütőben közepes hőfokon 25 percig sütjük. 25 perc után megszórjuk reszelt sajttal és fedél nélkül kb. 5 percig sütjük.

******************************************************

Pataki tálban készült sólet


Hozzávalók: 1 db hátsó csülök, 40 dkg tarkabab, 20 dkg búrizs, 10 db tojás, hagyma, 1 szál füstölt kolbász, és fűszerek: só, ételízesítő, pirospaprika, bors babérlevél.
A csülköt a babbal együtt feltesszük főni, búrizst is majd a tojást is sós vízben megfőzzük, a hagymát kockára vágjuk és megdinszteljük, majd pirospaprikával és fekete borssal ízesítjük. Lehet bele tenni egy kis babérlevelet és más fűszereket is, ízlés szerint.
A pataki tálat még előző este vízbe áztatjuk: főt-csülköt összevágjuk, illetve a kolbászt is a tojást egészben helyezzük bele.
Sorban beletesszük a tálba a csülköt, a babot, a tojást, a kolbász, a búrizst, a hagymát, szaftot, és jól összekeverjük, majd sütőben 40 percig sütjük.

******************************************************

Bolognai rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 35 dkg darált hús, 4 db főtt tojás 1 doboz sűrített paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg sajt, tejföl, 3 gerezd fokhagyma, olaj, petrezselyemzöld, majoránna, oregáno, bazsalikom, só, bors.
Először a 4 db tojást megfőzöm. A vöröshagymát félkarikára vágom, egy lábasban olajat hevítek, ráteszem a hagymát, pirítom, majd ráteszem a darált húst, és ízlés szerint a fűszereket: só, bors, majoránna, oregáno, bazsalikom, két gerezd fokhagyma, és a sűrített paradicsomot. Ezt kb 5 percig főzöm csak, hogy összeérjenek az ízek.
A krumplit meghámozom, felszeletelem karikára. Egy tepsi aljára pici olajat öntök, teszek egy réteg krumplit, sósom, borsozom. Ráteszem a paradicsomos (bolognais) darált húst. A húsrétegre következnek a szeletelt tojások, majd ismét a karikára vágott krumplival befedem. Alufóliát teszek rá és kb fél órára sütőbe teszem. Közben a tejfölt, reszelt sajtot, egy gerezd fokhagymát, és petrezselyemzöldet (jó a szárított is) összekeverem. Fél óra múlva kiveszem a sütőből a tepsit, leveszem az alufóliát, rákenem a fent említett sajtos tejfölt, és visszateszem a sütőbe, míg meg nem pirul, barnul a teteje.

******************************************************

Mákos guba másként


Hozzávalók: 10 kifli, 15 dkg mák, 30 dkg kristálycukor, 6-8 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, mazsola ízlés szerint, 1,5-2 l tej, diónyi margarin, egy fél marék zsemlemorzsa
A kiflit 10-12 mm széles karikára vágjuk. A tejből a tojások cukorral elkevert sárgájával, cukorral, vaníliás cukorral madártejszerű főzetet forralunk.
Egy nagy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk. A forró madártejbe szűrőszerű lyukacsos kanálon belemártjuk a kifli karikákat, hagyjuk, hogy néhány pillanatig magukba szívják a nedűt. A jénaiba egy sort rakunk belőle. Erre darált és cukorral vegyített mákot rétegezünk, majd mazsolával is meghintjük. Addig ismételgetjük, amíg a kifli elfogy. Ha még maradna belőle, óvatosan, egyenletesen csurgassuk a guba tetejére.
A két tojás fehérjéből és a porcukorból habot verünk, majd betakarjuk vele a tálban lévő gubát. A tetejére még egy kis cukrot is hinthetünk, a sütéskor szépen karamellizációik a tetején.
Az egészet előmelegített sütőben 10-15 percig.

******************************************************

Rakott, magvas szűzérme


Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg sertés szűz vagy karaj, 45 dkg sonka,  45 dkg sajt, 60 dkg bacon, só, bors, magvak - napraforgó, tökmag, fenyőmag, 3 kiskanál liszt, sütőzacskó, 2 sasliknyárs vagy hegyes hurkapálca.
A húst felszeleteljük és kiklopfoljuk, fűszerezzük és a bacon szeletekkel betekerjük. A vékonyra szeletelt sonkát és sajtot a hússal váltakozva két nyársra szúrjuk míg el nem fogynak. A sütőzacskóba szórjuk a lisztet, beletesszük a nyársat, a tetejét megszórjuk a magokkal. 180 fokon 30 percig sütjük, majd a zacskót felvágva még 5 percig pirítjuk! Tálalás előtt kihúzzuk a nyársat majd ferdén szeleteljük!
Zöldséges rizst vagy burgonyapürét szoktam köretként mellé kínálni!

******************************************************

Túróval töltött sült alma


Hozzávalók: 4 nagyobb jonatán alma, 1 doboz mazsolás krémtúró, 2 evőkanál gyümölcs lekvár, 2 dkg szeletelt mandula, 2 dkg vaj, fahéj ízlés szerint.
Az almákat megmossuk, leszárítjuk, de nem hámozzuk meg. Közepét magház eltávolítóval kivájjuk, kiskanállal az üreget kimélyítjük, majd megtöltjük az őrölt fahéjjal ízesített mazsolás krémtúróval. A megtöltött almákat, a fele vajjal kikent hőálló tálba egymás mellé állítjuk, és a tetejüket megkenjük a maradék vajjal. 200-Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Megkenjük a kevés forró vízzel kikevert lekvárral, megszórjuk a mandulával, és még 2 percre visszatesszük a sütőbe.

******************************************************************

Részeges kacsa


Hozzávalók: egy kacsa, hagyma, 1,5 liter száraz fehér bor, 2 kg burgonya, majoránna, só, bors, delikát.
A kacsát feldarabolom, mintha pörköltet készítenék, a burgonyát meghámozom, kockára vágom a vöröshagymát felkarikázom. Egy 8 literes kuktába rétegezem a húst, hagymát, sót, delikátot, majoránnát, borsot, amíg el nem fogy. Utána ráteszem a burgonyát, és felöntöm annyi fehér száraz borral, ami teljesen ellepi. Forrástól számítva 10 percig főzőm, leveszem és tepsibe szedem. Alulra a burgonyát, rá a husikat és mehet a sütőbe. Szép pirosra sütöm. A fenn maradó lében lehet még burgonyát főzni, nagyon finom. Nálunk mindig dupla adag burgonya fogy! A szafttal meglehet locsolni a tányéron levőt.

*****************************************************


Gombás tejszínes szósz


Hozzávalók: 7-8 nagyobb fej friss csiperke gomba, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, pici olaj, só, bors ízlés szerint.
A hagymát földaraboljuk apróra, kevés olajon párolni kezdjük, addig a gombát megtisztítjuk, és fölszeleteljük. Ha már megpárolódott a hagyma, beletesszük a gombát, majd a fokhagymákat belereszeljük. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt puhítjuk, víz nélkül. Ha megfőtt a gomba, a tejszínnel nyakon öntjük, felfőzzük, és kész is. Kicsit hűlten finomabb, mint forrón.
Nagyon egyszerű, rántott ételekhez kitűnő. A párom nagyon szereti rántott húsihoz. Azt még hozzá teszem, hogy nem teljes mértékben saját recept, egyszer ebédeltünk a párommal egy étteremben, és ehhez hasonló köretet kaptam az ételem mellé. Összeraktam a hozzávalókat, és megcsináltam, persze az enyém picit jobb lett.

******************************************************

Gírosz


Hozzávalók: Pitához: 1 kg liszt (lehet teljes kiörlésű is), 2,5 dkg élesztő, 1/2 teáskanál cukor , vagy édesítő, 1/2 teáskanál só, min. 0,5l langyos víz.
"Töltelékhez": 60 dkg színhús (bármilyen lehet), görög fűszerkeverék, 2-3 evőkanál olaj, 1 kígyóuborka, 3 paradicsom, 2 fej lila hagyma, fejes káposzta vagy saláta levél, 2 dl natúr joghurt, fokhagyma, erősipista, ( illetve bármilyen zöldség amit szeretsz).
Tészta: Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki,hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük (ragadós lesz a tészta). A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pita nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt, vagy kilisztezett (nem vajazott !) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be először, és úgy, hogy az a fele ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb 2-3 percre betoljuk az előre felforrósított sütőbe. Amikor felpúposodik megfordítjuk, és a másik felét is zsemleszínűre sütjük - nem baj, ha fehér marad, de semmiképp se süssük túl - kb 3 perc elég egy egy oldalnak. Tálba szedjük és konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz.
Töltelék: a húst apró darabokat vágjunk, befűszerezzük, majd kb 15-30 perci állni hagyjuk. 2-3 evőkanál olajat melegítünk egy serpenyőben, és ezen alaposan megsütjük. A zöldségeket felkockázzuk. Az öntethez a joghurtot összekeverünk egy kevés reszelt fokhagymával és a görög fűszerkeverékkel. Végül a pitát fél percre a mikróba tesszük, majd levágjuk a tetejét; belsejét késsel megkezdve, majd kézzel vagy villával óvatosan kettényitjuk. Ebbe mehet a sült husi, a zöldségek, az öntet és ízlés szerint erőspista. Kb. 10-15 adag lesz ekkora mennyiségekből.
Talán bonyolultnak tűnhet, de nagyon egyszerűen elkészül. A pitát kiválóan lehet fagyasztani, és utána mikrózni is.

******************************************************

Gombás tejszínes szósz


Hozzávalók: 7-8 nagyobb fej friss csiperke gomba, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, pici olaj, só, bors ízlés szerint.
A hagymát földaraboljuk apróra, kevés olajon párolni kezdjük, addig a gombát megtisztítjuk, és fölszeleteljük. Ha már megpárolódott a hagyma, beletesszük a gombát, majd a fokhagymákat belereszeljük. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt puhítjuk, víz nélkül. Ha megfőtt a gomba, a tejszínnel nyakon öntjük, felfőzzük, és kész is. Kicsit hűlten finomabb, mint forrón.
Nagyon egyszerű, rántott ételekhez kitűnő. A párom nagyon szereti rántott húsihoz. Azt még hozzá teszem, hogy nem teljes mértékben saját recept, egyszer ebédeltünk a párommal egy étteremben, és ehhez hasonló köretet kaptam az ételem mellé. Összeraktam a hozzávalókat, és megcsináltam, persze az enyém picit jobb lett.

******************************************************


 Tejfölös malacsült sült burgonyával


Hozzávalók: 4 dkg vaj, 8 dkg petrezselyem, vöröshagyma, 5 dkg sárgarépa, petrezselyemzöld, 70 dkg színhús, 1 húsleves kocka, só, 1 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 evőkanál, liszt, 1/2 citrom, 1 tojás sárgája.
A finomra vágott hagymát vajban üvegesre párolom, majd a kis kockákra vágott zöldséget kissé megpirítom benne. Megszórom a finomra vágott petrezselyem-zölddel, beleteszem a 3-4 cm-es kockákra vágott színhúst, átpirítom, és felöntöm kb. 4 dl húsleves kockából főzött lével. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezve párolom.
Amikor a hús megpuhult a tejföl felébe lisztet keverek, ezzel besűrítem a mártást, kevés citromlével savanyítom, végül hozzáadom a tojássárgájával elkevert maradék tejfölt. Kockára vágott, olajban sült burgonyával tálalom.

******************************************************

Gombás tejszínes szósz


Hozzávalók: 7-8 nagyobb fej friss csiperke gomba, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, pici olaj, só, bors ízlés szerint.
A hagymát földaraboljuk apróra, kevés olajon párolni kezdjük, addig a gombát megtisztítjuk, és fölszeleteljük. Ha már megpárolódott a hagyma, beletesszük a gombát, majd a fokhagymákat belereszeljük. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt puhítjuk, víz nélkül. Ha megfőtt a gomba, a tejszínnel nyakon öntjük, felfőzzük, és kész is. Kicsit hűlten finomabb, mint forrón.
Nagyon egyszerű, rántott ételekhez kitűnő. A párom nagyon szereti rántott húsihoz. Azt még hozzá teszem, hogy nem teljes mértékben saját recept, egyszer ebédeltünk a párommal egy étteremben, és ehhez hasonló köretet kaptam az ételem mellé. Összeraktam a hozzávalókat, és megcsináltam, persze az enyém picit jobb lett.

******************************************************

Baconos-sajtos csirkemell

Hozzávalók 5 személyre: 2 csomag szeletelt bacon szalonna, 40 dkg trappista sajt, 4 db filézett csirkemell, só, liszt, tojás.
A szalonnát közepes tepsibe tesszük úgy, hogy mindnek a fele kilógjon oldalt, ezzel fogjuk betakarni a végén. A csirkemellet hosszában szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, enyhén sózzuk. Lisztbe, tojásba, megint lisztbe mártjuk. A tepsibe egymás mellé tesszük. Beborítjuk vékonyra szeletelt sajttal. Erre újabb réteg hús kerül. Ráhajtogatjuk a kilógó szalonnát, alufóliával lefedjük és kb. 30-40 percig így sütjük, majd a fóliát levéve tovább sütjük, amíg szép piros nem lesz. Sült burgonyával tálaljuk.
Ha kisebb tepsiben, vagy több hozzávalóból készítjük, akkor több rétegben is rakhatjuk.


******************************************************

Leveles-sonkás finomság

Hozzávalók: 25 dkg leveles tészta, 20 dkg sonka, 20 dkg sajt, 3 db krumpli, 1 kis fej vöröshagyma (lehet póré is), 3 tojás, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió.
A krumplikat meghámozzuk, apró kockára vágjuk és megfőzzük. Közben tortaforma méreténél 3 cm-el nagyobbra kinyújtjuk a leveles tésztát, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Kockára vágjuk a sonkát, felaprítjuk a hagymát, rászórjuk a tésztára, ha megfőtt a krumpli, azt is beletesszük. Lereszeljük a sajtot, egy tálban összekeverjük a tojásokkal, tejszínnel és a fűszerekkel, majd a sonkás-krumpli tetejére öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

******************************************************


Rakott brassói

Hozzávalók: egy nagy adag brassói apró pecsenye, egy csomag makaróni tészta, tartármártás, reszelt sajt.
A Brassóit a szokott módon elkészítjük. De nem sült burgonyával tálaljuk. Egy csomag makarónit kifőzünk. A tepsi aljába tesszük az egyik felét, majd a kész brassóit. A húst beborítjuk a makaróni másik felével, és tartármártással jól megkenjük. Jó sokat szoktam rátenni, így elég szaftos lesz.
Ennek a tetejére sajtot reszelek és beteszem a sütőbe. Pirulásig sütöm.

******************************************************


Csokoládé likőr


Hozzávalók: 3 dl tejszín, 10 dkg étcsokoládé, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl tartós tej, 3 tubus sűrített tej, kevés rumaroma.
A csokoládét felolvasztom, majd elkeverem a tejjel. Ezután a többi hozzávalóval az egészet összekeverem és hűtőben lehűtöm. Nagyon finom és gyerekek is fogyaszthatják.

******************************************************

Vendégváró húsos tekercs


Hozzávalók a tésztához: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztőt pici tejben felfuttatva, 1 púpos
kávéskanál só a lisztbe, 1/2 liter tej, 1,5 dl olaj. Tejföl és tojás a kenéshez.
Hozzávalók a töltelékhez: 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 20 dkg sajt, 20 dkg párizsi.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk egy tálban, azután deszkán dolgozunk tovább. A tészta csak addig kel, amíg a tölteléket elkészítem. A párizsit és a sajtot felkockázom, a zöldségkeveréket kevés olajon vagy vajon megpárolom és pici vegetát szórok rá. Mindez kb 15-20 perc, ennyi a kelési idő is. A tésztát négy részre osztom, kinyújtom kb. 1,2 cm vastagságúra.
A tojássárgáját a vajjal kikeverem és a tésztára kenem, azután a sajtot és a párizsit összekeverem és a tésztára szórom, majd feltekerem. és háromszögekre vágom. Végül 1 evőkanál tejfölt 1 tojássárgájával összekeverek és a háromszögeket megkenem vele. 250 fokon sütöm. Két zöldséges és két párizsis tekercs lesz belőle.

******************************************************

Sajttekercs


Hozzávalók: 25-30 dkg trappista sajt, 10 dkg vaj, 1 doboz medve sajt, 1-2 szelet sonkás felvágott, 1 kis fej hagyma, só, bors ízlés szerint.
A vajat, medve sajtot, apróra vágott hagymát és a sonkát jól összekeverjük. A trappista sajtot megfőzzük - zacskóba téve a legjobb, mert így nem kell vacakolnunk a lábas kitisztításával, ami elég nehéz ha beleragad a sajt. Ha már jó puha, deszkán kinyújtjuk, téglalap alakúra. Belesimítjuk a tölteléket, és feltekerjük. Fóliába csomagolva néhány órára a hűtőbe rakjuk - nem kell fagyasztani!
Ha szeretjük a füstölt, vagy egyéb sajtokat, a tölteléket megbolondíthatjuk vele :)

******************************************************

Hagyma zöldje (Törökországból)


Törökországban tanultam.
10-15 zöldhagyma zöldjét összevágjuk apró karikákra, hozzáadunk sót, öröltborsot, 2 tojást és annyi lisztet, hogy lágy tészta legyen.
Egy serpenyőben olajat teszünk a sütéshez, a forró olajba evő kanállal bele adagoljuk a hagymás masszát, és enyhe barnásra megsütjük. Finom nassolni való teához, de csak úgy magában is.

******************************************************


Krumplis zöldség bolognai módra

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 doboz gomba, 1 üveges bolognai szósz, zöldség keverék, parizer, kevés sajt.
Krumplit karikára felvágom, és a zöldségkeveréket külön megfőzöm. Kivajazott tepsibe beleteszem a krumplit, és rárakom a parizer szeleteket. A gombát, zöldségkeveréket és a bolognai szószt összekeverem és ráöntöm. A végén reszelt sajtot szórok a tetejére. Pár percig sütöm.

******************************************************

Muruc

Hozzávalók: 3 tojás, 3 pohár kefir, 3 pohár liszt, 2 pohár cukor, 1 pohár étolaj, 2 pohár kókusz reszelék, 1,5 kiskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál kakaó.
Ezeket összekeverni és olajozott, lisztezett tepsiben megsütni.
Ha kihűlt, lekvárral megkenni és megszórni vastagon kókusz reszelékkel.



Boci szelet


Hozzávalók: 11 evőkanál kristálycukor, 11 evőkanál étolaj, 15 evőkanál tej, 15 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 4 tojás, 1 csomag sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A legvégén a habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe tesszük. Fél kg túrót elkeverünk 4 evőkanál grízzel, egy egész tojással 20 dkg kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Kiskanállal gombócokban a tepsiben lévő tésztára rakjuk. Ami természetesen belesüllyed, és sütés után − ha kihűlt − felvágva tarka lesz, mint a boci.

******************************************************

Kókuszos tekercs


Hozzávalók: 5 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg kókusz, 1/2 l tejszín, 2 csomag habfixáló, 5 dkg kakaópor.
A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verem. A sárgáját apránként hozzáadom és a habverővel tovább keverem, majd a kakaót adom hozzá. A tepsibe sütőfóliát teszek és erre öntöm a masszát. 190°-on 7 percig sütöm./ Ha esetleg lágynak vagy pedig úgy érzed, hogy nyers, ne süsd tovább, mert kiszárad és nem tudod feltekerni.A tejszínt a habfix-szel kemény habbá verem és a megsült barna tésztát bekenem jó vastagon. Ezután feltekerem a maradék habbal bevonom a kókuszt rászórom és kevés kakaóporral díszítem.

******************************************************

Almás krémes


A tészta hozzávalói: 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, kevés tejföl.
A krém hozzávalói: 2 tojás, 2 kanál cukor, 2 kanál liszt, 3 csomag vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1/2 l tej.
Almatöltelék: 1 kg reszelt alma, kevés margarin, 10 dkg cukor, kevés fahéj.
A hozzávalókat összegyúrjuk és egy tepsi hátulján 3 lapot sütünk belőle.
Közben a tölteléket elkészítjük: a hozzávalókat simára keverjük és 1/2 l tejjel sűrűre főzzük. A margarint a 15 dkg cukorral habosra keverjük és a kihűlt krémmel összeforgatjuk.
A reszelt almát kevés margarinon megpároljuk. 10 dkg cukorral és kevés fahéjjal ízesítjük.
A sütemény összeállítása: Az alsó lapra kenjük a vaníliás krémet, majd a következő lapot ráfektetjük, erre jön az almatöltelék, majd a 3. lap. Legalább egy éjszakát álljon, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

******************************************************

Túrós gúla


Hozzávalók: A tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, baracklekvár.
A krémhez: 1/2 kg túró, 3 dl tejszín, 20 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 1 csomag zselatin, pár szem barackbefőtt.
A tésztához szükséges alapanyagokból lekváros piskótatekercset készítünk. Amikor teljesen kihűlt, felszeleteljük és egy folpackkal kibélelt kerek jénai tálat egy sorral kirakunk vele. A krémhez a túrót villával összetörjük, és összekeverjük a cukorral és a tejszínnel. A tejet meglangyosítjuk, csomómentesen elkeverjük benne a zselatint és a túróhoz adjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott barackbefőttet is. A formába beleöntjük a krémet, és némi dermedés után befedjük lekváros tekercsekkel. Hűtőben dermesztjük kb. fél napig. Fogyasztás előtt lapos tányérra borítjuk a gúlát, a fóliát eltávolítjuk, és tortaszerűen felszeleteljük.

******************************************************

Citromos túrókrém torta(sütés nélkül)


Hozzávalók: 50 dkg túró, 15-20 dkg porcukor ízlés szerint, 1 zacskó tejszínhabpor, 1 dl tej, 2 dl kefir, 3 evőkanál zselatinpor, 1/2 citrom leve, 1 fiola citrom aroma, vagy reszelt citromhéj, csipetnyi só.
A zselatint 1 dl tejben 10 percig állni hagyjuk, majd alacsony hőfokon keverés mellett feloldjuk. A túrót áttörjük és a kefirrel kikeverjük. Hozzákeverjük a sót, a citromlevet, citromaromát vagy reszelt citromhéjat és a cukrot, majd a zselatint és a tejjel kemény habbá felvert tejszínhabport is. Ezt a masszát egy folpack-al bélelt tortaformába öntjük, és elsimítjuk. Letakarva 1 napig hűtjük. Bármilyen gyümölccsel és tejszínhabbal díszítjük.

******************************************************


Diós szelet


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 37 dkg kristálycukor, 30 dkg darált dió, 12 dkg margarin, 5 egész tojás, 1/2 citrom reszelt héja, baracklekvár, csipet só.
A lisztet, margarint, tojássárgákat, 12 dkg cukrot, reszelt citromhéját, és egy csipet sót összegyúrjuk, egy éjszaka a hűtőszekrényben pihentetjük. Sütés előtt kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes tepsit, majd megkenjük a tésztát baracklekvárral. A tojásfehérjékből kemény habot verünk fokozatosan hozzáadva a maradék cukrot, a végén óvatosan belekeverjük a diót. A lekvárral megkent tésztára simítjuk a masszát és forró sütőbe tesszük. 5 perc múlva mérsékeljük a tüzet és szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni és vizes késsel szeleteljük

******************************************************


Habos túrós

Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, 12,5 dkg cukor. Töltelék: 6 tojás, 35 dkg cukor, 75 dkg (3 csomag) túró, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverem és egy tepsibe simítom, majd a tésztát félig megsütöm. A 6 tojás sárgáját 15 dkg cukorral és a túróval, valamint a vaníliás cukorral összekeverem. A tölteléket a félig kisütött tésztára teszem, majd rásimítom a 6 tojás fehérjének 20 dkg cukorral gőz fölött felvert habot. Készre sütöm, majd hidegen 5 x 5 centis kockákra szelem


******************************************************

Aranysárga karfioltekercs

Hozzávalók: 2 db KNORR Zöldségleves kocka, 2 ek vaj, 4 ek liszt, 1/2 l tej, 3 tojás, 1/2 kg karfiol, 10 dkg sonka, 1 pohár tejföl, 1 púpozott ek reszelt sajt, 3 ek darált sonka, reszelt sajt
Elkészítés: A töltelékhez a karfiolt sós vízben megfőzzük, kis darabokra szedjük, és hozzákeverjük az apróra vágott sonkát és fél pohár tejfölt.A tejet a leveskockákkal együtt felforraljuk. Közben a vajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük a forró tejjel és sűrűre forraljuk. Amikor félig kihűlt, elkeverjük benne a tojássárgákat és a tojások kemény habját. Jól kivajazott, lisztezett sütőlemezen fél centi vastagon elkenjük, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A megsült lepényt nedves konyharuhára borítjuk. A 3/4 részére rákenjük a tölteléket, és mint a piskótatekercset feltekerjük. Pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a töltelékkel jól átforrósodjon. Tálaláskor felszeleteljük, tejföllel meglocsoljuk és reszelt sajttal megszórjuk

******************************************************

Aranyérmek csirkemellből

Hozzávalók: 2 db csirkemell filé 1 fej vöröshagyma 1 nagyobb padlizsán szeletekre vágva 1 dl olaj
Elkészítés: A csirkemelleket keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd félbehajtva nyársra húzzuk. Egy keverőtálban összekeverjük a fészerkeveréket az olajjal, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Sütés előtt 20-30 perccel megkenjük a húst a páclével, majd forró serpenyőben hirtelen mindkét oldalát megsütjük. Közben a padlizsánt felszeleteljük, besózzuk és egy darabig állni hagyjuk. Utána alaposan lecsepegtetjük és szintén megsütjük. A nyársakat a padlizsánnal körítve tálaljuk. Az ételt szabadban is készíthetjük grillezve vagy roston sütve.

******************************************************


Tejszínes csirke

Hozzávalók: 30 dkg csirkemell, 1 dl fehérbor, só, ételízesítő, bors, tárkony, 3 dl tejszín, 1 ek. Liszt
Elkészítés: A csirkemellet csíkokra vágjuk, ételízesítős vajon megpároljuk, majd ráöntjük a fehérbort. A tejszínt a liszttel összekeverjük, felforraljuk, majd beletesszük a csirkemellet, fűszerezzük, és együtt még rövid ideig forraljuk.

******************************************************

Sertéssült rozmaringgal és fokhagymával

Hozzávalók: 1,5 kg sertéstarja, 3 gerezd szétnyomott fokhagyma, rozmaring, só, 2 ek. olívaolaj, 3 babérlevél, 1 csésze víz, 1/3 csésze vörösborecet
Elkészítés: Kötözd össze a húst, kb. 3 centinként. Keverd össze a fokhagymát, rozmaringot, sót és olajat. Kend meg a húst a keverékkel. Tedd a húst rácsra a tepsiben, tedd mellé a babért, önts alá egy kis vizet és az ecetet. Közepesen forró sütőben kb. 1,5 órán át kell sütni, vagy amíg meg nem puhul. Fóliával letakarva pihentesd 15 percig, aztán szeleteld fel.


******************************************************

Aranybarnára sült sertéskaraj fűszeres burgonyával

Hozzávalók: 3 db KNORR Marhahúsleves kocka, 1 db bõrös sertéskaraj, 1/2 dl olaj, 1/2 kg burgonya, 1/2 kg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk őrölt kömény
Elkészítés: A karaj felső, bőrös részét éles késsel kereszt alakban bevágjuk, így sütéskor szépen kinyílik. 2 db KNORR Marhahúsleves kockát elkeverünk az olajjal, a zúzott fokhagymával és a köménymaggal. A hús alsó részét ezzel a páclével bekenjük, és félórát érleljük. Közben egy nagyobb tepsibe tesszük az ujjnyi vastagra vágott burgonyát és vöröshagymát, ráöntjük a maradék páclevet, és tetejére tesszük a karajt. Közepesen meleg sütőbe tesszük, és amikor a hús külső része megpirult, ráöntjük a maradék leveskockából készített húslevest. Folyamatos locsolgatás mellett addig sütjük, amíg a hús megpuhul. A sütés befejezése előtt 15 percig már ne locsoljuk, így a bőre ropogóssá válik, és aranybarna lesz.

******************************************************


Pikáns csirkeaprólék leves

Hozzávalók: 2 ek olaj, 1 közepes fej hagyma, 30 dkg csirkeaprólék, 1 tk mustár, 2 db babérlevél, 1 db citrom, 2 tk fűszerpaprika, csipetnyi morzsolt majoránna, 1 tasak KNORR tyúkhúsleves csigatésztával, 2 ek tejföl
Elkészítés: Az olajon a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a csirkeaprólékot, kevés ételízesítőt, a mustárt, a babérlevelet, fél citrom lereszelt héját. Saját levében 10-15 percig pároljuk, szükség szerint önthetünk hozzá vizet. A tûzrõl levéve rászórjuk a fűszerpaprikát, majoránnát, jól elkeverjük majd felöntjük 1 liter forró vízzel és hozzáadjuk a tasak tartalmát. A tasakon olvasottak alapján készre főzzük a levest. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejfölt. A maradék citromot ízlés szerint beleszeletelhetjük vagy a levét hozzáadhatjuk. Igény szerint a levest gazdagíthatjuk, ha a csirkeaprólék mellé 15-20 dkg kockára vágott leveszöldséget is adunk.

******************************************************

Borsos- mustáros rostélyos lyoni hagymával

Hozzávalók: 4 szelet rostélyos 1 tasak Delikát Borsos-mustáros Villámpác 4 fej vöröshagyma 1 dl olaj 5 dkg liszt olaj a sütéshez
Elkészítés: A villámpácot az olajjal alaposan elkeverjük, bepácoljuk vele a húsokat majd 20-30 percig állni hagyjuk. Forró olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy fej hagymát szeletekre vágva a hús mellé teszünk, kicsit megfonnyasztjuk, majd kevés vízzel felöntve puhára pároljuk a húst. A megmaradt vöröshagymát karikára vágjuk, majd meglisztezve forró olajban kisütjük. Tálaláskor a húsra halmozzuk a sült hagymát és a visszamaradt pecsenyelével megöntözzük.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Tárkonyos malacleves


Hozzávalók: 4 személyre:400 g malachús, 1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db közepes sárgarépa, 1db gyökér (fehérrépa), 60 ml olaj, só, bors, tárkony, majoránna, 1db babérlevél, 100 ml tejszín, 100 ml tejföl, 25 g liszt, cukor, citromlé, tárkonyecet
Elkészítés:
A malachúst megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 2 cm-es kockákra, vágjuk. A hagymákat meg tisztítuk, és nagyon finomra vágjuk. A sárgarépát, gyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és kis kockákra vágjuk. Az olajat fazékban felforrósítjuk, beletesszük a húst és a hagymát, és folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Belerakjuk a fokhagymát, a majoránnát, a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, majd lefedve, lassú tűzön félig megpároljuk. Majd hozzáadjuk a sárga- és a fehérrépát, felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, és teljesen puhára főzzük. A tejszínt, a tejföllel és a liszttel simára keverjük, a levesbe öntjük, végül kevés cukorral (ízfokozó), citromlével, tárkonyecettel pikánsra ízesítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése