CSÜLÖK ÉTELEK 5.

Füstölt csülök hagyma ágyban

Hozzávalók:
1 nagy bőrös füstölt csülök, 50-50 dkg héjában főtt burgonya és hagyma, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, só, bors.

Előző este a csülköt be kell áztatni. Másnap le kell mosni, és másik vízben nagyon lassan puhára kell párolni. A hagymát felszeleteljük, a héjában főtt burgonyát, megpucoljuk, és hasábokra vágjuk. A burgonyát olajon, erős lángon megpirítjuk, majd egy tepsi aljára tesszük. Ebben az olajban pároljuk meg a hagymát is, amit később a burgonyára teszünk, legtetejére a csülök kerül. Előmelegített sütőben a hús mindkét oldalát pirosra sütjük

Füstölt csülök sütve

Hozzávalók:
Ízlés szerinti nagyságú és kövérségű füstölt csülök, figyelembe véve a kuktánk nagyságát, 1,5 kg burgonya, Fűszerek: szemes bors, babérlevél, fokhagyma, paprika, paradicsom, kis fej hagyma, leveskocka, Bilagit, vagy szódabikarbóna, Só csak akkor kell, ha nem elég sós a csülök.

A megmosott és ízlés szerinti ideig beáztatott füstölt csülköt a kuktába téve teljesen puhára főzzük, hogy a benne lévő csontot ki lehessen venni belőle. (Nem kötelező kivenni!) A megfőtt csülköt kivéve és tepsire helyezve a sütőben közepes erősségen addig sütöm, amíg piros-ropogós nem lesz. Közben lehet sörrel locsolgatni! Ezzel a művelettel párhuzamosan a kuktában megmaradt lé tetejéről a zsiradékot lefölözöm, majd a visszamaradt lében a megpucolt és kockára darabolt krumplit 3/4-ig megfőzöm, majd mikor kész, egy másik tepsibe téve a hússal párhuzamosan ezt is piros-ropogósra sütöm. A lefölözött zsiradékkal a csülköt is és a krumplit is lehet a készre sütéskor locsolgatni. A legvégén a krumplira ültetem a sült-füstölt csülköt. Kovászos uborka és jó fajta sör illik hozzá. Gyakran Bilagit, vagy szódabikarbóna is szükséges a nyugodt emésztéshez.

Füstölt csülök tormamártással

Hozzávalók:
2 db füstölt csülök, 50 g juhtúró, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 40 g reszelt torma, 10 g só, 10 g cukor.

A megmosott és kiáztatott csülköket hideg vízben feltesszük főni, és lefedve készre főzzük. Amikor megpuhult, a főzőléből kivéve kihűtjük és nagyobb darabokra vágjuk. Miközben a csülök fő, a juhtúrót, a tejszínt, a tejfölt és a reszelt tormát összekeverjük, ízesítjük sóval és cukorral. A tálra rendezett csülökhöz a tormamártást külön edényben adjuk.

Füstölt csülkös marhapecsenye

Hozzávalók:
Egy szépséges füstölt csülök, 1 kg csont nélküli sovány marhahús, 30-40 dkg vöröshagyma, 1 teáskanál majoránna, 2,5 kg burgonya.

A csülköt alaposan megtisztítjuk, betesszük egy nagy fazékba. Hozzáadjuk a kisebb szeletekre vágott marhahúst és a megtisztított, gerezdekre aprított vöröshagymát. Felöntjük vízzel úgy, hogy az bőven ellepje. Felforraljuk, majd fedő alatt két órán keresztül pároljuk, figyelve rá, nehogy leégjen. Kiszedjük a csülökből a csontokat, annak húsát felaprítjuk. Hozzáadjuk a majoránnát, és újabb három percig rotyogtatjuk. A hús párolása alatt meghámozzuk a burgonyát, és apró kockára daraboljuk, majd félig megfőzzük. A burgonyát tepsibe szedjük, ráöntjük a csülök- marhahússzaft elegyét úgy, hogy egyenletes legyen az alkatrészek terülése. Ha a vendégek megérkeztek, elegendő a sütőben a tepsinek alágyújtani, húsz - harminc perces összesütés után már tálalható is


Füstölt marhanyelvvel töltött sült csülök

Hozzávalók:
4 sertéscsülök, 25 dkg darált sertéshús, 10 dkg főtt, füstölt marhanyelv, 1 zsemle, 10 dkg vöröshagyma, 1 tojás, só, őrölt bors, fél csokor petrezselyemzöld, 1 dl olaj.

A sertéscsülköt megtisztítjuk, majd sós vízben megfőzzük úgy, hogy bőrük egyben maradjon. Az apróra vágott vöröshagymát forró olajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst és a felkockázott marhanyelvet, sózzuk, borsozzuk, és készre pirítjuk.. kihűtjük, hozzáadjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlét és a tojást, majd jól összedolgozzuk. A megfőtt csülökből kihúzzuk a csontot, vigyázva, hogy a bőr egyben maradjon. Helyére nyomózsákból beletöltjük a húsos masszát, majd tűzálló tálba tesszük, mellérakjuk a gombócokká formázott, kimaradt tölteléket, meglocsoljuk olajjal, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Közben saját levével gyakran locsolgatjuk. Pirított burgonyával és salátával tálaljuk.

Gombás csülök tavaszi módra

Hozzávalók:
2 db kicsontozott csülök, 200 g gomba, 150 g zöldborsó, 150 g sárgarépa, 1 csomó zöldpetrezselyem, 0,5 dl olaj, 2 dl tejföl, 20 g liszt, 10 g rozmaring, 10 g kakukkfű, 40 g só, 5 g törött bors.

A megtisztított és megmosott csülökhúst megsózzuk, majd fedő alatt, kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Amikor félpuha, a párolóléből kivéve felszeleteljük, majd kizsírozott tűzálló tálra rendezzük. Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk, vékony szeletekre feldaraboljuk, és a hús mellé tesszük a tálra. A hús párolólevét simára keverjük a liszttel, a tejföllel, a fűszerekkel és a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Összeforraljuk, ráöntjük a húsra, majd a tálat lefedve, előmelegített sütőben készre pároljuk. Aztán a fedőt levéve, nagy lángon a készítmény tetejét pirosra sütjük. Köretként párolt rizst adunk. Forrón tálaljuk.

Gombás-májas csülök

Hozzávalók:
1.2 kg sertéscsülök, 10 dkg csiperkegomba, 4 db csirkemáj, 10 dkg vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg vaj, só, grillfűszer keverék, őrölt bors, 5 szem borókabogyó, 0.5 dl fehérbor

A csülköt megmossuk, lábasba tesszük, és kissé megsózzuk. Felengedjük bő vízzel, majd takaréklángon puhára főzzük. Kiemeljük a főzőléből, lecsepegtetjük, majd szárazra töröljük. Bedörzsöljük grillfűszerrel, hőálló üvegtálba fektetjük, és elosztjuk rajta a vaj egy részét. Aláöntjük a bort, mellészórjuk a borókabogyót, majd lefedjük alufóliával, és forró sütőbe toljuk. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és megfuttatjuk a maradék, felhevített vajon. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, félig megdinszteljük, majd beletesszük a felkockázott májat. Megszórjuk borssal, és zsírjára pirítjuk. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a nyers tojással.

Negyven perc után a húst kivesszük a sütőből, és a tetején elosztjuk a tojásos, gombás masszát. Fólia nélkül visszatesszük a sütőbe, és erős tűznél addig sütjük, amíg a tojás kissé össze nem áll, és a hús teteje meg nem pirul. Főtt burgonyával kínáljuk, melyet tálaláskor meglocsolunk a hús pecsenyelevével.

Göngyölt csülök

Hozzávalók:
2 db mellső csülök, 30 g reszelt füstölt sajt, 1 dl tejföl, 1 db tojássárgája, 20 g búzadara, 5 g fokhagyma, 1 g curry, 2 g törött fehér bors, 40 g só.

A megtisztított és megmosott csülköket hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, megsózzuk, majd lefedve puhára főzzük. Aztán a főzővízből kiemelve kihűtjük, oly módon, hogy csak az egyik oldalát vágjuk fel. A tejfölt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a fűszereket összedolgozzuk, majd a csülkökbe töltjük a csont helyére. Aztán kötözőzsineggel átkötözzük, és tűzálló tálra téve, levével időnként meglocsolgatva pirosra sütjük. Amikor a hús elkészült, a tálat a sütőből kivéve pihentetjük, majd a kötözőzsineget eltávolítva, éles késsel felszeleteljük és tálra rendezzük. Köretként párolt zöldségféléket vagy salátát adhatunk.

Grillezett bajor csülök

Hozzávalók: 4 db kisebb, nyers csülök (nem füstölt!), zöldségleves, malátasör, só, bors, babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó

A csülköket zöldségleves és malátasör keverékébe tesszük, s babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó, só és bors hozzáadásával kb. 1-1,5 óra alatt majdnem puhára főzzük. A főzőlevet beforraljuk. A csülköket rácsra tesszük, alájuk tepsit helyezünk. A beforralt főzőlével, illetve a lecsurgó pecsenyelével, majd malátasörrel kenegetve sütőben sütjük ropogós-pirosra.

Bajor káposztával és burgonyagombóccal tálaljuk. Egy jó korsó sör illik hozzá.

Grillezett csirkemell zöldbabos, csülkös, szalonnás raguval

Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé; a raguhoz: zöldbab 40 dkg, csülök 15 dkg, baconszalonna 15 dkg, paradicsompüré 5 dkg, liszt, olaj, só, bors, fokhagyma, majoránna ízlés szerint.

Először a ragut készítjük el. A kockára vágott szalonnát és csülköt lepirítjuk, hozzáadjuk a zöldbabot és megpároljuk. Ha félig megpuhult lepirítjuk a paradicsompürét és lisztszórással sűrítjük. Felöntjük vízzel, ízlés szerint fűszerezzük és az egészet készre pároljuk. A csirkemelleket kiverjük, sózzuk és lisztbe forgatva megsütjük. Tálaláskor leöntjük a raguval. Köretnek sonkás rizst és röszti tallért adhatunk mellé.


Gyömbéres csülök

Hozzávalók:
1 kicsontozott sertéscsülök, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. étolaj, 1 dl tejföl, 2 ek liszt, 1 csokor petrezselyem zöld, 1/2 citrom leve, só, bors, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés: A kicsontozott sertéscsülköt kockákra vágom. Olajon megpirítom a pépesre reszelt vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a felkockázott húst és megpirítom. Sóval, borssal 1 mokkáskanál gyömbérrel és a felaprított petrezselyem zöld felével ízesítem. Felengedem annyi vízzel, hogy hígabb pörkölt jellegű legyen. Addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ekkor az 1 dl tejfölt összerázom a liszttel, a fél citrom levével, valamint a maradék aprított petrezselyem zölddel és gyömbérrel. Ezzel összeforralom a húst. Pirított burgonyával, vagy párolt rizzsel tálalom.

Hajdúkáposzta csülökkel

Hozzávalók:
200 g kicsontozott füstölt csülök, 200
g főzőkolbász, 100 g húsos füstölt szalonna, 500 g savanyú káposzta, 30 g pirospaprika, 20 g őrölt bors.

A húsos füstölt szalonnát kockára vágva kisütjük, és a savanyú káposztát alaposan kinyomkodva beleforgatjuk. Pirospaprikával megszórjuk, jól összeforgatjuk. Néhány perc múlva hozzáadjuk a karikára vágott főzőkolbászt és a kockákra vágott füstölt csülköt. Lefedve, a saját levében puhára pároljuk, majd a fedőt levéve megborsozzuk, és kevergetve, erős lángon az egészet átpirítjuk

Hajósi pincepörkölt csülökkel

Hozzávalók:
1500 g sertéscsülök, sertésnyelv, köröm, szív, 2 db közepes nagyságú vöröshagyma, 200 g sertészsír,400 g üveges lecsó, 20 g őrölt édes nemes paprika, 2 kg burgonya, 3 dl Hajósi Cabernet, ízlés szerint só, bors, vegeta, babérlevél

A hajósi pincefalu borosgazdáinak egyik kiváló receptjét osztom meg most Önökkel.

A zsíron megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott sertéscsülköt, nyelvet, körmöt, szívet, és lassú tűz fölött megpároljuk. Beletesszük a sót, a borsot, a vegetát, a babérlevelet, a lecsót, majd összekeverjük. Ezután felengedjük a 3 dl vörösborral, és annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje. Ízesítjük az őrölt paprikával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. A hajósi pincepörköltet tűzforrón tálaljuk. Asztali örömeinket savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tehetjük teljesebbé!

Hortobágyi "gyümölcsleves"

Hozzávalók:
1 db nagyobb csülök, 50 g kolozsvári szalonna, 50 g füstölt kolbász, 40 g vöröshagyma, 10 g fűszerpaprika, 30 g só, 5 g törött bors, 250 g burgonya, 10 g fokhagyma.

A megtisztított és megmosott csülköt hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, megsózzuk, és lefedve lassú forralással puhára főzzük. Amikor megfőtt, a főzővízből kivesszük, kihűtjük, majd kicsontozzuk, és kockákra daraboljuk. Amíg a csülök fő, a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük. A burgonyát tisztítás után apró kockákra daraboljuk, a kisütött szalonnához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a fokhagymával és a fűszerpaprikával, aztán lefedve, majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd az anyagokat összeforraljuk. Forrón tálaljuk.

Húsos káposzta

Hozzávalók:
10-15 dkg zsír, 3 fej hagyma, 30 dkg füstölt tarja vagy csülök, 1 kg lapocka, 1 kg savanyú káposzta 6-8 babérlevél, 2 evőkanál őrölt paprika, 10-12 dkg rizs

A hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük a felkockázott füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a levét levesszük a tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

Juhászpörkölt csülökkel

Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 200 g vöröshagyma, 500 g káposzta, 50 g zsír, 1 dl tejföl, 20 g liszt, 30 g só, 10 g fűszerpaprika, 10 g köménymag, 10 g fokhagyma.

A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, az olvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a köménymagot és a péppé zúzott fokhagymát. Kevés vízzel felengedjük, aztán a tűzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, majd kevés folyadék hozzáadásával majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a káposztát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a majdnem puha csülökhöz tesszük és az anyagokat készre főzzük. A tejfölt a liszttel kikeverjük, kevés párolólevet adva hozzá, a készítményt behabarjuk, majd felforraljuk. Forrón tálaljuk.


Juhsajt roston, füstölt csülkös krokettel

Hozzávalók:
20 dkg juhsajt, 10 dkg paradicsom, 2 db tv paprika, 1 db édes kömény, 10 dkg gomba, 10 dkg cukkini

Csülkös krokett: 15 dkg főtt, füstölt csülök, 20 dkg liszt, 2 db tojás, 40 dkg főtt burgonya, só, szerecsendió, őrölt bors, fokhagyma

A juhsajtot grillen, zöldségekkel megsütjük, melegen tartjuk. Elkészítjük a krokettet. A főtt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, fűszereket és az apró kockákra vágott csülköt. Kenyértészta állagúra gyúrjuk, ha lazának találjuk liszttel sűríthetjük. Végül bő olajban szaggatva kisütjük.


Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszinggel

Hozzávalók:
1 db kisebb füstölt csülök, 20 dkg kucsmagomba (a töltésre nem alkalmasakat használjuk), 1 fej lila hagyma, 3 db karalábé levele, 2 evőkanál vörösborecet, 1 db paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor ízlés szerint, 1 teáskanál szódabikarbóna

A csülköt vízben puhára főzzük. Forrásban lévő szódabikarbónás vízben a karalábéleveleket leforrázzuk. A főtt csülköt formázzuk, becsomagoljuk a karalábélevekkel, ha kell, zsineggel átkötjük. Pár órára a hűtőbe tesszük.

A lila hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkettőt finomra vágjuk. A gombát folyó vízben alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk. Olívaolajon a lila hagymát és a fokhagymát kevés cukorral megfonnyasztjuk, rádobjuk a felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk. A végén felengedjük vörösborecettel és egy kicsit összepároljuk, majd kihűtjük.

A levélköntösben lévő csülköt felszeleteljük, és a hideg gombás dresszinggel tálaljuk.

Káposztás csülök dödöllével

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 1 db sertés hátsócsülök, 25 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 ek. kristálycukor, 3-4 ek. zsiradék, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. keményítő, 60 dkg burgonya, 2-3 ek. liszt, 2 dl fehérbor, 3-4 db babérlevél, egész bors, kömény, törött bors, só ízlés szerint

A csülköt 1-2 napig páclében áztatjuk. Ebből kivesszük, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, köménnyel és lassan, középmeleg sütőben - először letakarva, majd fedő nélkül - pirosra sütjük. Leválasztjuk a húst a csontról és felszeleteljük.

A savanyú káposztát, ha kell, kimossuk. Zsiradékon kisütjük a szalonnát, majd hozzátesszük a vágott vöröshagymát, később a káposztát. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük vízzel, annyira, hogy ellepje. Szórunk bele babérlevelet és egész borsot. Kevés sóval, cukorral ízesítjük. Amikor már puha, utána ízesítünk, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A dödölléhez a burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, és leöntjük róla a víz nagy részét. Áttörjük és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy elváljon az edénytől.

Hozzákeverünk egy kevés zsírban megpirított hagymát. A kész dödölle masszát evőkanállal felhevített olajba szaggatjuk és pirosra sütjük. A káposztát hőálló tálba halmozzuk, rá a felszeletelt csülköt és a hús köré a dödöllét.

Káposztás csülök

Hozzávalók:
1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg), só, 1 kiskanál egész fekete bors, 2 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 2 közepes vöröshagyma, 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kiskanál szárított majoránna, 6-7 szem borókabogyó, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 evőkanál finomliszt

A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fűszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevéből 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve időközben elfőne, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevéből kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig főzzük, ez alatt kissé besűrűsödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyú káposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése