SÜTÉS NÉLKÜLI ÉDESSÉGEK 3

Egyszerű túrótorta

Hozzávalók:50 dkg túró, 2 dl tej, 5-6 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 cs (2, 5 dkg )zselatin, 3 dl tejszín
A túrót a tejjel turmixoljuk. A cukrot és a vaníliás cukrot beleszórjuk a zselatinnal együtt. Kevergetve néhány perc alatt megmelegítjük, de nem forraljuk!A tűzről levéve a tejszínnel dúsítjuk. Vizezett formába öntjük, a tetejére rumos tejbe mártott babapiskótát tehetünk. (Mikor kiborítjuk ez lesz az alja. Dermedni a hűtőbe tesszük. /Ha valaki kapcsos tortaformában csinálja annak az aljára is tehet babapiskótát. Én szoktam beletenni néha gyümölcsöt is (őszibarack, málna, ananász)/

Turó Rudi

Hozzávalók:
1/2 kg túró 2 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál cukor 1 tasak étkezési zselatin (itt van instant, csak bele kell keverni) 2 dl tejföl 1 csomag étkezési csoki (bevonó) A túrót a tejföllel, a cukorral, és a vaníliás cukorral kikeverem. (itt azt írja, felfőzöm a zselatint, kihűtöm, és a túróba keverem) Őzgerinc formába öntve néhány óra a fagyasztóba. De csak max 3 óra, nehogy megfagyjon. Az őzgerincből kiborítom, (alul óvatosan meleg vizes csap alá tartom, akkor meglazul) egy tálra rakom, a csokit olvasztom, és a végén jól nyakon öntöm vele. Csináltam már úgy is, hogy fele túrómassza, rátettem lekvárt (málna) és rá a másik fele a masszának. A csoki nekem vágásnál repedezik, de sebaj :-))

Túrótorta - sütés nélkül

Hozzávalók:
50 dkg túró, 4 tojás, 20 dkg cukor, 1/2 csomag margarin, 3 dl tej, 1 csomag zselatin, 3 dl szörp vagy gyümölcslé, tetszőleges gyümölcs.
Elkészítés:
A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a cukorral és a margarinnal. A 3 dl tejben oldjunk fel 1/2 csomag zselatint felmelegítve, és ezt adjuk a túrós masszához. Öntsük tortaformába és tegyük hűtőbe. Ha jól összeállt, rakjuk ki a tetszőleges gyümölccsel a tetejét. Vonjuk be a tortát a maradék 1/2 csomag, 3 dl szörpben feloldott zselatinnal. Tegyük újra hűtőbe.

Tornyocska

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz, 1 dl rum, 15 dkg darált dió, 2 dkg kakaó, 1 db tojás, 15 dkg ráma margarin, 30 dkg porcukor, 1 üveg kimagozott meggy és a leve is, kb. 50 db kerek keksz a sütemény aljának, 1 csomag kókuszreszelék

Krém:
25 dkg ráma margarin, 25 dkg porcukor, 0,5 l tej, 5 kanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor

Tészta elkészítése
A darált kekszet, a rumot, a diót, a cukrot, a kakaót, a tojást, valamint a meggy levét összedolgozzuk vigyázva arra, hogy ne túl lágy masszát kapjunk. Ehhez az kell, hogy a meggy levét csak fokozatosan adjuk hozzá.

Krém elkészítése:
A 0,5 l tejhez hozzáadjuk az 5 evőkanál lisztet, az 1 csomag vaníliás cukrot és sűrű; fehér krémmé főzzük, majd kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémhez keverjük.

Tornyocska elkészítése

A formába beleszórunk egy kis kókuszreszeléket, majd egy jó csipet tésztamasszát nyomkodunk bele, ezután a közepébe 1 szem meggyet teszünk. A meggyet befedjük 1 kiskanál krémmel , amelyre 1 db kerek kekszet fektetünk. Végül szétnyitjuk a tornyocska formát és kivesszük a kész sütit. Vigyázzunk, jó erősen nyomkodjuk bele a tésztát, hogy ne váljon szét.
A végén még megszórhatjuk egy kis kókuszreszelékkel.


Kefirtorta
Kell hozza 3 kefir (3x2 dl), 9 kanál cukor,
25 g-os étkezési zselatin.
Ezt összeöntöd, jól elkevered, közben felteszed főni,
de nem kell felforralni, csak amíg üveges nem lesz.
Utána félreteszed hűlni, közben két csomag tejszínhabport
utasítás alapján felversz, majd a langyos keverékbe teszed és
jó alaposan össze kell keverni, utána tortaformába öntöd és be a hűtőbe.
Ha összeállt tetejére valamilyen gyümölcs(szerintem piros gyümölccsel a legjobb)
és utasítás szerint elkészített gyümölcstorta zselatin,
utána vissza a hűtőbe.



Tiramisu (Olaszország)

Hozzávalók (kb. 15 adaghoz):
1, 25 dl hideg eszpresszókávé
20 dkg porcukor
0, 5 dl Amaretto (mandulalikőr)
1 kg mascarpone sajt (olasz krémtúró, de jó a magyar is)
3 csomag babapiskóta
1 dkg kakaópor
Elkészítése:
A krémtúrót, a likőrt és a porcukrot összekeverjük. Egy hosszúkás tűzálló tál alját vékonyan kikenjük ezzel a masszával, arra egy sor piskótát rátesszük, és azt kávéval meglocsoljuk. Újabb réteg krémtúró, újabb réteg piskóta meglocsolva kávéval - ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. (Legfelülre túró kerüljön. ) Megszórjuk kakaóval, majd hűtőbe téve 1-2 órát érleljük.
Desszertként is fogyasztható, s hideg büfé részeként is jól mutat.


Konyakos praliné

Hozzávalók 25 darabhoz:
10 dkg fehér csokoládés tortabevonó, 50 darab praliné- vagy minyonpapír A töltelékhez: 10 dkg tejszín, 2 teáskanál instant kávé, 4 cl konyak, 20 dkg tej tortabevonó, 2 deka fehér csokoládés tortabevonó
Elkészítése:
Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét. Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót. A konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.

Praliné falatok

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
2 narancs 60 dkg csokoládé tortabevonó 4 dkg fehér tortabevonó csokoládé 4 dkg tejcsokoládé tortabevonó 1, 5 dl tejszín 12 dkg vaj 2 evőkanál cseresznyepálinka (vagy más gyümölcspálinka) 2 cl konyak 2 dkg vágott pisztácia 60 db mignonpapirka
Előkészítés:
A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A csokoládéreszelékhez durva lyukú reszelőn lereszeljük a 4-4 dkg tej- és fehér tortabevonó csokoládét.
Elkészítés:
A tejszínt a vajjal felforrósítjuk egy kis lábosban. Belekeverjük a csokoládét, és lassan, kevergetve felolvasztjuk. Hideg vízbe állítjuk a lábost, és kihűtjük, alkalmanként megkeverjük. A csokoládés masszát kézi robotgéppel kb. 3 percig keverjük, majd három tálkába szétosztjuk. Az elsőt a narancshéjjal, a másodikat a cseresznyepálinkával, a harmadikat a konyakkal ízesítjük. Variációk: Narancsos: a masszát a kézi robotgéppel még egyszer megkeverjük, kis lyukú csillagcsőrös habzsákba tesszük, és a mignonpapirkákba nyomjuk. A tetejét megszórjuk pisztáciával. Pálinkás: a masszából két teáskanál segítségével kis halmokat szakítunk ki. Hideg kézzel golyóvá formázzuk, meghempergetjük a csokoládéreszelékben, és a papírkákba tesszük. Konyakos: a masszából két teáskanál segítségével kis halmokat szakítunk ki. Hideg kézzel golyóvá formázzuk, meghempergetjük a fehér csokoládéban, és a papírkákba ültetjük. Hidegen tároljuk, így kb. 1 hétig eltartható.


Kókuszos tiramisu 2

Hozzávalók
3 tojás
25 deka mascarpone
10 deka porcukor
3 evőkanál rum
2 zsoldcitrom
5 dkg kristálycukor
1 csomag kókuszreszelék
1-2 doboz babapiskóta

Ehhez a frissítő édességhez előszór habosra keverem a mascarponét
a tojássárgájával es a porcukorral, hozzászórom a kókuszreszeléket, aztán
pedig jöhet a zsoldcitrom leve is. Ezután a tojásfehérjéből csipet sóval
habot verek, majd fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverem a kókuszos krémmel.
Ezután elkészítem a szirupot: a forró vizet, a kristálycukrot, a zsoldcitrom
levet es a rumot sűrű es illatos sziruppá keverem.
Jöhet a rétegezés: desszertes tálkát veszek elő melybe egy sor
szirupba áztatott babapiskóta, rá pedig egy sor kókuszkrém kerül, egészen
addig, amíg az összes finom hozzávaló el nem fogy. A tetejére
kókuszreszeléket havazok.

Karácsonyi vőlegénytorta

Hozzávalók: 1 cs babapiskóta, 35 dkg Nutella, 1 doboz Mascarpone krém, 1 dl rum, 10 dkg barackíz, 4 dl tejszín, 4 cs vaníliás cukor, 15 dkg birsalmasajt
A barackízt rummal és 1 dl vízzel kikeverjük. A babapiskótákat belemártogatjuk és egy kerek üvegtál alját kirakjuk vele. A Nutellát kikeverjük a Mascarpone krémmel és megkenjük vele a piskóta réteget. Erre az előző módon piskótát teszünk, megkenjük a vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal, megszórjuk apró kockákra vágott birsalmasajttal. Ismét piskóta következik és addig rétegezzük, míg a hozzávalók elfogynak. Tetejét ízlésesen díszítjük, behűtjük, majd cikkekre vágva kínáljuk.

KÓKUSZOS TIRAMISU

Hozzávalók:mascarpone,3 tojás,porcukor zöld citrom,fehér rum, babapiskóták, kókuszreszelék 1 cs; Mascarpone sajtot összekeverek porcukorral és 3 tojás sárgájával. Szórok bele kókuszreszeléket és zöld citrom reszelt héját meg levét. Felverem a tojások habját és belekeverem a krémsajtos keverékbe. A babapiskótát cukros fehér rumos, zöld citromleves vízbe mártogatom ( 3-ig kell számolni és akkor jó!), majd a hagyományos módon rétegezem. A tetejét kókuszreszelékkel kell megszórni és legalább fél napot a hűtőben pihentetni.

TEJSZÍN TORTA

Hozzávalók:

2 csomag babapiskóta, l/2 l tej,rum, 2 csomag teavaj, 15 dkg étcsoki, 5 tojás, 25 dkg porcukor, 2 dl tejszín, l csomag habfixáló.

A tortaformát rumos tejjel kikenjük, majd mindkét oldalán tejjel megkent zsírpapírral béleljük. A babapiskótát rumos tejbe mártjuk, a tortaforma alját és oldalát befedjük a babapiskótával. A cukrot a vajat és a tojássárgáját kikeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokit, majd a tojások felvert fehér habját. Ráöntjük a piskótákra. 1 réteg áztatott piskótával befedjük. Rákenjük a kézzel felvert tejszínhabot, majd csokireszelékkel megszórjuk.

Ügyelni kell arra, hogy a vaj ne legyen lágy. Így egy kicsit nehezebb vele dolgozni, de ha lágy a vaj, a kész torta a hűtőbe téve sem fog teljesen megdermedni, és akkor nem lehet szépen szeletelni. Kalóriabomba, de megéri engedni a csábításnak.

TIRAMISUNK(valko)

Hozzávalók:
25 dkg Mascarpone sajt
1 csomag főzés nélküli vaníliapuding
0,5 liter tej
2 csomag babapiskóta
cappuccino (kb. 2 dl, gyenge)
kevés rum (mondjuk 1,5 evőkanálnyi)
cukrozott kakaópor

Elkészítés:
A főzés nélküli pudingot elkeverem a tejjel, majd folytonos keverés mellett hozzáadom a Mascarpone sajtot és a rumot. A babapiskótákat megforgatom a cappuccinoba, majd a krémet és a piskótát felváltva egy tálba rétegzem, a rétegzést a krémmel fejezem be. A tetejét kakaóval megszórom és fogyasztás előtt min. 12 óráig hűtőbe teszem.


PIRAMIS

40 dkg darált keksz, 35 dkg porcukor, 40 dkg darált dió, 2 dl rum (én csak egy kis rum aromát tettem bele, a folyadékot tejjel pótoltam, 2-3 dl főzött kávé, 4 ek kakaó, 2 vaníliás cukor
Ezeket összekeverni úgy, hogy a massza összeálljon.
Krém: puding vagy főzött krém.A főzött krémet így készítettem:
Krém hozzávalói: ˝ l tej, 5 kanál liszt, 20 dkg cukor, 1 margarin
2 dl tejben simára keverjük a lisztet, hozzáadjuk a többi tejet, és a cukrot. Állandó keveréssel sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a margarint, és jól összedolgozzuk.
Összeállítás: A formát meghintjük kókusszal, belerakjuk a masszát, a tölcsérrel kiszúrjuk a közepét, és a helyére krémet töltünk. Az alját Albert keksszel zárjuk. Kinyitjuk a formát, kivesszük és jöhet a következő.


Mozart golyó (sütés nélkül)


Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé, vagy 2 ek kakaópor, 1 ek baracklekvár, 2 ek rum, 1 tojásfehérje, kristálycukor, rumos meggy, mignonpapír
A diót, cukrot, csokoládét, lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét alaposan összedolgozzuk, kikeverjük. (Én a kezemmel szoktam gyúrni!). Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet igazítunk, kristálycukorba vagy torta darába hempergetjük és mignonpapírba téve 1-2 napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.
Én többnyire dupla mennyiségből csinálom, annyira fogy.

Mozart golyó

10 dkg mogyoró (kerek)
10 dkg porcukor
1 tojásfehérje
A mogyorót serpenyőben sűrű keverés és rázogatás mellett megpörköljük. Ha már barnák konyharuhára szedjük és dörzsöléssel a héját eltávolítjuk. Ezután a mogyikat ledaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a tojásfehérjét. Addig gyúrogatjuk, míg teljesen össze nem áll. Aprócska gombócokat formázunk belőle és fogpiszkálóra szúrva, olvasztott tortabevonóban megmerítjük. Hűtőben tároljuk. Nagyon hamar elfogy!!

Mákos golyó

20 dkg lisztet, 15 dkg nem darált mákot, pici őrölt fahéja elvegyítünk. Másik tálban 20 dkg cukrot, 25 dkg vajat és 10 dkg lisztet elmorzsolunk, majd a két tálban lévő anyagokat összekeverjük, adunk hozzá még 1 db tojást is.
Kivajazott tepsibe pici golyókat formálunk belőle, egy fakanál végébe mindegyik közepébe lyukat nyomunk és megsütjük. Ha kész, a lyukakba lekvárt, vagy 1-1 szem konyakos meggyet ültetünk.

Csokoládé bomba

Hozzávalók:
1 dl tejszín, 1. 5 dl porcukor, 2 db tojássárgája, 1. 5 evőkanál rum, 275 g csokoládé, 2 evőkanál vaj, es kicsi narancslé ha akarok vele izésíteni.
A tejszínt felmelegítem az összes hozzávalókkal, jól elkeverem. Hűtőbe teszem hogy dermedjen. Beleteszem habzsakba es kisebb papírformákba kinyomom. Csokoládé reszelékkel díszítem a tetejét. HŰTŐBEN vagy MÉLYHŰTŐBEN tárolandó!!!!


Gesztenyebomba

Hozzávalók:
· 2 csomag gesztenyemassza
· 10 dkg vaj
· 1/2 dl rum
· 1/2 dl víz
· 1/2 csomag zselatin
· 2 pohár tejszín
· 2 csomag vanília cukor
· porcukor
· babapiskóta

A 2 csomag gesztenyemasszát lereszeljük és a vajjal ill. a rummal ízesítjük. Vízzel kiöblítünk egy mélyebb tálat, folpackkal kibéleljük és ismét kiöblítjük. Beletesszük a gesztenyét úgy, hogy az alját és az oldalát 1, 5 ujjnyi vastagon borítsa, de a közepe üres legyen. Hűtőszekrényben hagyjuk megkeményedni. 1/2 evőkanál zselatint 1/2 dl vízzel elkeverünk, felmelegítjük és közben kavargatjuk, nehogy összecsomósodjon. 2 pohár tejszínt, 2 csomag vanília cukrot, egy kanál porcukrot és a zselatint összekeverjük és kemény habbá verjük. Megtöltjük vele a massza üresen hagyott részét. A tetejét 2 sor, rumos tejben megáztatott babapiskótával rakjuk le. Tányérra borítjuk és csoki öntettel leöntjük.



JÉGCSOKOLÁDÉ KAKAÓVAL 100 db.

Hozzávalók:
 250 g kókuszzsír, 2 db tojás, 3 dl porcukor, 1 dl kakaó, 1 teáskanál vaníliás cukor, 0. 5 dl apróra vágott mazsola vagy narancs hej, apró formák.
A kókuszzsírt felolvasztod.
A cukrot a tojassál jól kikevered, hozzáteszed a kakaó port. Keverd bele a langyos kókuszzsírt apránként. Kevered erősen, es a végen belekevered az apró gyümölcsöt. Elosztod a formákban, es hűvösre teszed.


Csokitorta töltelek recept

1. Szirupot főzni
3, 5 dl vizet, 10 dkg Katica kakaóport, és 20-25 dkg kristálycukrot lassú tűzön 5-10 perc alatt sziruppá főzünk. Teljesen kihűtjük.

2. Tejszínhabbal összekeverni
1 liter tejszínt 5 csomag habfixálóval és 4-5 kanál cukorral kemény habbá verünk. Nagyon óvatosan hozzákeverjük a sziruphoz. (Lehet turbózni 1 evőkanál Nutellával és pár csepp rumaromával. )

Ez az adag nagyon sok, betöltöttem vele egy kerek és egy hosszúkás (Tesco) tortalapot+ kívülről körbe is jutott.

CSOKOLÁDÉS GOLYÓK(Kíra 21)

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg szárított sárgabarack
10 dkg kimagozott szárított szilva (füge)
10 dkg cukrozott szárított alma v. körte
12 dkg dió
csöpp likőr

A mixerben átforgatjuk a szárított gyümölcsöket.
Hozzáadjuk a darált diót.
Egy csöpp likőrrel izésítjük.
30 db apró labdát formálunk belőle, amit az olvasztott csokoládéban megforgatunk. Sütőpapirón száradni hagyjuk.

Csokiszaláminak indult

Hozzávalók:
20-20 dkg margarin és porcukor, 5-5 dkg kakaó és mazsola, 1 dl tej, 30 dkg háztartási keksz, rumaroma, 4-5 szem apróra tört dió, fél-egy üveg sárgabaracklekvár.

Elkészítés:
Egy lábosba beletesszük a cukrot, a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, a lekvárt, majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is. Hülni hagyjuk, majd kis tálkákba adagoljuk és tejszínhabbal díszítve tálaljuk. Nagyon finom langyos és hideg édesség, de mivel elég tömény, kis adag is elég belöle, de az íze mennyei!


Csokikrémes-rumos piskóta

Hozzávalók:
3 dl tej,
2 tojás,
5 dkg cukor,
8 db babapiskóta,
10 dkg csokoládé,
0, 3 dl rum
Elkészítés:
A tejet a tojásokkal, a lereszelt csokoládéval és a cukorral keverőtálba tesszük, és gyenge tűzön állandóan kevergetve felfőzzük. Amikor krémszerűre sűrűsödött, levesszük a tűzről, és kihűtjük. 1 dl vízzel a cukorból sűrű szirupot főzünk, langyosra hűtjük, majd hozzáöntjük a rumot. A piskótákat mélyebb üvegtálakba elosztjuk, egy kevés rumos sziruppal meglocsoljuk. Amikor a piskóta beszívta a szirupot, ráöntjük a krémet. A tetejét meggybefőttel és reszelt csokoládéval díszítjük.



Csodatorta-túrórúdi ízű

Hozzávalók:
1 doboz habmester 7 dl tejszín 1 citrom reszelt héja és leve 20 dkg porcukor 1-2 keményebb gyümölcs ízlés szerint (pl. körte, alma, ananász stb. ) 2 csomag babapiskóta
Elkészítés:
A habmestert a citrom levével és héjával, valamint a porcukorral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és belereszeljük a gyümölcsöket. Habverővel jó keményre verjük. Magas tálba először egy sor piskótát, majd krémet teszünk úgy, hogy a legtetejére krém jusson. A tetejét díszíthetjük gyümölccsel (pl. narancskarika). Hűtőbe tesszük 20 percre.

Habmester

Ez egy tejszínféleség, de részben növényi alapú. Jó kemény tejszínhabot lehet belőle verni, és nem kell hozzá habfixáló. A nagyobb szupermarketekben ott találod, ahol a dobozos főzőtejszíneket. Szóval nem a hűtőpultos részen. Ja, és ez is dobozban van. . .

Csokikrém-főzött

25 dkg cukor
2 dl. tej
4 púpos kanál liszt (evőkanál)
1 egész tojás
5 dkg ráma
4 e. k. kakaó

Ezeket hidegen kikeverem, majd az egészet felfőzöm.
Ha kihűlt hozzáadok 20 dkg rámát.


Ostyába vagy akármi másba (tortába) csokis töltelék

3 dl tejszínt felforralsz, 2 tábla főző étcsokit beletördelsz(én Katicát szoktam, én nem hűtőben tartom, ezért főleg, most a melegben elég puha volt, így könnyebben elolvadt), és felfőzöd, majd kétszeresére felvered, hagyod kihűlni (hideg vízbe edényestül, majd hűtőbe), ha kihűlt még egyszer felvered, visszarakod a tűzre, és 5-10 dkg vajat beleolvasztasz, ízlés szerint cukrozod. Ha nem elég sűrű, akkor egy kicsi csokiszószt kimersz, beleraksz 1-2 ek. főzős, csokoládé pudingport és belekevered. Ezt rakod az ostya közé, vagy tortába.


CSERESZNYÉS SAJTTORTA

Hozzávalók:
1 kg cseresznye, 0, 5 kg mascarpone vagy tejszínkrémsajt, 2 dl tejszín, 1 doboz babapiskóta, 1 dl cherry likőr, porcukor, citrom, méz, 1 csomag tejszínhabfixló

Elkészítés:
A cseresznye harmadát félretesszük a díszítéshez, a többit kimagozzuk. A kimagozott gyümölcsre likőrt öntünk, és megszórjuk kb. 10 deka porcukorral, majd félretesszük.
A mascarponét 5 evőkanál mézzel és néhány csepp citromlével ízesítve kikeverjük. A tejszínt 4 csapott evőkanál porcukorral és habfixálóval habbá verjük. A tejszínhabot és a mascarponét óvatosan összeforgatjuk. A likőrös, cukros cseresznyét leszűrjük, a levét egy tálkában felfogjuk. A babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a cseresznyelébe, és egy csatos tortaforma alját kirakjuk vele. A kimagozott cseresznye felét rárakjuk, majd a tejszínes mascarpone felét rákenjük. Arra gyümölcslébe mártogatott babapiskóta kerül, majd a maradék gyümölcs és a maradék krém. Néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe (nem fagyasztóba) tesszük. Tálaláskor a tortaforma oldalát lepattintjuk, a tortát felszeleteljük, és friss cseresznyeszemekkel díszítjük.
Jó tanács: A babapiskótákat éppen csak mártsuk bele a gyümölcslébe, ne áztassuk el.
Citromos varázs
Hozzávalók:
Tejfölbe kell porcukrot tenni, citrom héját és levét, ezt felvert tejszínnel összekeverni. Én jó nagy tálba (4 l-es ) rétegezem ezt a krémet két csomag babapiskótával ( összetördelve) , majd a tetejét körkörösen eperszeletekkel rakom ki. Kicsit áll a hűtőben, úgy megkeményedik a krém, szinte puding-szerű lesz, a piskóta meg megpuhul. Ja, nálunk 1 l tejföl, 1l tejszín az adag

CHOKITÓ SZELET

Hozzávalók:
25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 3 csg vaníliás cukor, 3 evőkanál kakaópor, 1 dl tej, 1 evőkanál zselatin, 18 dkg tejpor, fél csg karamellás rizspehely (lehet natúr is)

Elkészítés:
A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóporral kikeverjük és állandó kevergetés mellett felfőzzük. A hideg tejbe a zselatint beáztatjuk, majd belekeverjük a felfőzött masszába, és félig kihűtjük. Közben a tejport elkeverjük a rizspehellyel, majd belekeverjük a masszába és folpackkal bélelt őzgerinc formába tesszük. 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar köt.
Megjegyzés: Ha csak 9 dkg tejport teszel bele, az is elég! Isteni finom!!!

Házi csoki

Hozzávalók:
40 dkg porcukor, szitált
2 tojás
2 cent rum
30 dkg vaj
10 dkg mazsola
10 dkg kakaó (jó minőségűből elég 5 dkg)
27 dkg sovány tejpor, szitált (vagy 24 dkg zsíros)
15 dkg darált háztartási keksz
10 dkg darált dió (vagy mogyoró)
2 dkg vaníliás cukor (Az utolsó 4 tétel együttes neve: porok)

A porcukrot a tojással és a rummal kikeverjük. 2. A porokat előkészítjük, összekeverjük. 3. Egy nagy tálcát alufóliával kibélelünk, majd kivajazzuk. 4. Lángelosztón melegítjük az 1. alattit. Vigyázzunk, hogy fel ne forrjon. Állandóan keverni kell, hogy le ne égjen. Fokozatosan felolvasztjuk benne a vajat. Belekeverjük a mazsolát. Beleszitáljuk a kakaót, főzzük (de nem forraljuk), amíg a kakaó felolvad. 5. Mielőtt még felforrna, takarékra vesszük a lángot, belekeverjük a masszába a porokat. 6. Kiborítjuk a tálcára, fakanállal szétterítjük, vizes evőkanállal simítva és ütögetve egyengetjük, tömörítjük, végül elsimítjuk. Ha kihűlt, kiborítjuk a tálcából, lehúzzuk róla az alufóliát. Végül felszeleteljük.

Csokimáz (Horváth Ilona)

2 ek kakaót 2 ek cukorral kicsi vízben simára keverünk, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Tűzről levéve beledobunk 3 dkg vajat (tényleg vajat, ne margarint!) és addig keverjük míg a vaj elolvad. Azonnal a tésztára kell önteni!!! Ráöntés előtt egy tojásfehérjét is keverhetünk a mázba, attól még fényesebb lesz. Néhány óra száradási időre van szükség. (Megj. nekem ez szokott sikerülni, tojásfehérjével még nem próbáltam. Kényelmi szempontból azonban leginkább kész bevonó csokit veszek, amit mikróban szoktam megolvasztani. )

Cukrozott narancshéj

4 vastag héjú narancs
a héj súlyával azonos cukor + 50 g cukor és 1, 5 dl víz

Cukrozott narancshéjat csinálni,
 : először is nagyon alaposan megmosom a narancsokat ( a jó vastag húsú, görög narancsot válaszd), éles késsel meghámozom, és kb. 1 cm vastag csíkokra felvagdosom. 4-5 napig hideg vízben áztatom (úgy, hogy naponta többször cserélem rajta a vizet). A 6. napon friss vízben felteszem főni (kb. 1 óra alatt megpuhul), leszűröm, hideg vízzel leöblítem, és lemérem. Amennyi súlyú a narancshéj, annyi súlyú kristálycukorral összekeverem. Visszateszem a tűzre, addig, amíg az összes cukor feloldódik. Félreteszem másnapig, és másnap megismétlem ugyanezt a műveletet. Ha szükséges, még harmadnap is (a lényeg, hogy az összes cukor a narancshéjon kristályosodjon ki). Végül egy alufóliacsíkra terítem a cukrozott narancshéj darabkákat, és hagyom megszáradni, úgy, hogy naponta forgatom. Ha jól kiszáradt, üvegekbe töltöm, és amikor szükség van rá, kisebb darabkákra vágva felhasználom (pld. gyümölcskenyérbe).


Csokoládés dió-mandula grillázs

Hozzávalók: 15 dkg dió, 15 dkg mandula (földimogyoróval is szuper), 4 dkg margarin, 12 dkg kristálycukor, 20 dkg étcsoki, 2 dl tejszín
A margarint a cukorral addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad, és kissé pirulni kezd. Hozzáadjuk a durvára vágott diót és mandulát, majd tovább pirítjuk, míg világosbarna lesz. Olajozott alufóliára öntjük, elsimítjuk és kihűtjük. Amikor kihűlt, apró darabokra tördeljük. A csokit vízfürdőben lassan felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, és simára keverjük. Amikor langyosra hűlt és kissé besűrűsödött, hozzáadjuk a grillázst. Kis halmokat rakunk tálcára, és teljesen megdermesztjük hűtőben

Kávés pralinék

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1, 5 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé tortabevonó
1 teáskanál neszkávé
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor a szóráshoz
kb. 30 db csokoládé kávészem

Elkészítés: A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet a kézi robotgép keverőspiráljával habosra verjük, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. A krémet a kis pralinéformákba töltjük, megszórjuk kakaóporral, és egy szem csokoládékávéval díszítjük.

Narancskarikához

2 nagy vastag héjú narancs
200+50 g cukor
1 dl víz
3 cl narancslikőr

a narancsokat meleg folyóvíznél körömkefével meg kell tisztítani a viaszos bevonórétegtől meg a piszoktól.
Szárazra törölni.
A narancshéjhoz a narancsokat meghámozzuk és nagyjából egyforma darabokra 2-3 cm széles csíkokra vágjuk. Lemérni, majd a héjával azonos mennyiségű cukrot 1, 5 dl vízzel sűrű sziruppá főzünk.
A héjakat a forrásban lévő oldatba dobjuk. 5 perc főzés után lehűtjük hideg vízben, majd lecsepegtetés után a forrdogáló sziruphoz adjuk.
Addig kell főzni, míg a szirup a felére nem fő.
Lehúzni a tűzről, 50 g cukorral megszórni és a szirupban hagyni kihűlni.
rácsra tenni és hagyni levegős helyen egészen megszáradni.

Csokoládés Málna Szigetek

4 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
4 evőkanál málna lekvár
6 dkg olvasztott félédes csoki
500 ml narancs likőrös mártás
A tojásfehérjét kemény habba verjük, majd fokozatosan hozza adjuk a cukrot. Keverjük bele a málna lekvárt es a csokoládét. Szaggassuk bele forrásban levő vízbe púpos evőkanalanként es főzzük 2-3 percig. Rakjuk tálra es locsoljuk meg narancs likőrös mártással.

Narancs Likőrös Mártás

2 kávéskanál kukoricakeményítő
12 dkg kristálycukor
375 ml narancslé
125 ml narancs likőr
2 kávéskanál reszelt narancs hej
1 es fel evőkanál vaj
Keverjük össze a kukoricakeményítőt a cukorral. Forraljuk fel a narancslevet es a likőrt. Adjuk hozza a cukrot, csökkentsük a hőt es lassú tűzön főzzük, míg besűrűsödik. Lévészük a tűzről es belekeverjük a reszelt narancshéjat meg a vajat. (Forrón tehetjük fagyira, palacsintára, felfújtakra)


Csokoládéhab

Hozzávalók:
(egy személy részére)
3 dkg főzőcsokoládé
0, 7 dl habtejszín (nem homogenizált)
Elkészítés:
A kis darabokra tördelt csokoládét a tejszínnel együtt tegye egy lábosba, és lassú tűzön olvassza meg. Töltse át egy tálba, és legalább 24 órára tegye a hűtőszekrénybe. Röviddel tálalás előtt kézi habverővel verje jó habosra.
Ét- és tejcsokoládéból egyaránt finom.

TIRAMISU PANETTONEBOL (Kíra)

25 dkg szeletelt panettone (kalács) 2 tojass 1 tojásfehérje 2 evőkanál cukor 30 dkg mascarpone sajt 2 dl kávé 5 dkg pörkölt mandulaforgács 2 evőkanál brandy
4 dkg csokoládéreszelék
Felverni habosra a 2 tojássárgát a cukorral. Hozzáadni a mascarpone sajtot es a brandyt. Keményre verni a 3 tojásfehérjét egy csipet cukorral, es óvatosan elkeverni a tojásos-mascarponés keverékkel. Egy kb. 16 x 22 cm-es formában lerakni a fel dózis szeletelt panettonet, és meglocsolni egy kevés kávéval. Befedni a krém felével.
A pörkölt mandula felével meghinteni. Befedni a maradék panettone szeletekkel + kávé + maradék krém. A maradék mandulaforgáccsal és csokoládéreszelékkel díszíteni, hűtőben legalább 2-3 óra hosszáig pihentetni.


RAKOTT PANETTONE KÁVÉKRÉMMEL (Kíra)

30 dkg panettone 20 dkg mascarpone sajt 3 tojás 7 dkg cukor 2 kiskanál instant kávé 2 dkg keserű kakaópor 1 dl tej pici brandy
Elválasztani a tojásfehérjét a sárgáktól.  A fehérjéket jó keményre felverni. A sárgákat a cukorral és a kávéporral jó habosra verni egy másik edényben. Hozzá adni a tejszínes sajtot, végül óvatosan a felvert tojásfehérjét. 4 nagy üvegpohárban, vagy egy jénai tálban elosztani a panettone szeletek felet, meglocsolni a tejben elkevert brandyvel, krémmel rétegezni. Addig folytatni, amíg a hozzávalókból tart. Kakaóporral meghinteni a tetejét, se legalább 2 óra hosszara hűtőszekrénybe tenni.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése