SALÁTÁK

Az én Waldorf - salátám

Hozzávalók:
A salátához:
1 púpos evőkanál dióbél (1½ deka)
5 deka szőlő
15 deka zeller
15 deka alma
néhány csepp friss citromlé
1-2 friss tárkonyágacska
Az öntethez:
4 evőkanál joghurt (10 deka)
½ kávéskanál méz
1 kávéskanál mustár
1 citrom
só és frissen őrölt bors
1 zsemle

A diót száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítom néhány perc alatt, majd lehúzom, és megvárom, amíg kihűl. Ezután mozsárban durvára töröm, és a kezem ügyébe készítem.
Jöhet a megmosott szőlő. Gyorsan félbevágom a szemeket, aztán félreteszem őket. A szőlő után a zellert veszem kezelésbe. Megmosom, meghámozom, és a kézi reszelő nagy lyukú oldalán lereszelem. Ugyanezt teszem az almával is, csak annyi a különbség, hogy miután megmostam, nem hámozom meg, hanem héjastul reszelem le.
A zelleres-almás reszeléket beleteszem egy jól záródó műanyagdobozba, és megspriccelem kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg. Hozzákeverem a félbevágott szőlőszemeket meg a diómorzsát, és elkészítem az öntetet.
Ehhez egy kis tálkában kézi habverővel összedolgozom a joghurtot a mézzel meg a mustárral, majd belereszelem a megmosott citrom héját, és megsózom, megborsozom. Végül apróra vágom a tárkonyleveleket, és az öntettel együtt hozzákeverem a zelleres – almás – diós - szőlős salátához.
A könnyű, ízes és rendkívül bőséges ebédet másnapig a hűtőbe teszem, és reggel magammal viszek hozzá egy zsemlét.
1 nagy adag lesz belőle.

Brokkolis Cézár-saláta

Hozzávalók:
A salátához:

kb. 45 deka brokkoli (megtisztítva 30 deka)
½ szikkadt zsemle
2 fej retek (10 deka)
Az öntethez:
4 deka friss parmezán
¾ deci olívaolaj
2 evőkanál friss citromlé
1 kávéskanál szardellapaszta
2 kávéskanál mustár
1 duci fokhagymagerezd
frissen őrölt bors

Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és felforralom. Amíg melegszik, előkészítem a brokkolit.
A megmosott zöldséget rózsáira szedem, majd a rózsákat kb. 3 centi átmérőjű falatokra darabolom. A falatokról levágom a vastag szárrészeket, de a zsengéket meghagyom. Ha már forr a víz, beleszórom a brokkolit, és néhány perc alatt roppanósan puhára főzöm. Ezután leszűröm, majd hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom.
Miközben a puha brokkoliról lecsöpög a víz, felkockázom a szikkadt zsemlefelet, és száraz teflonserpenyőben – amelyben nyugodtan lehet olaj nélkül ügyködni –, kevergetve aranybarnára pirítom. A megpirított zsemlekockákat félreteszem, amíg kihűlnek.
Ezután elkészítem a kifejezetten sűrű, dús öntetet. A turmixgépbe reszelem a parmezánt, ráöntöm az olívaolajat meg a friss, leszűrt citromlevet, és belekanalazom a szardellapasztát meg a mustárt. Utána hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdet, és tekerek a gépbe frissen őrölt borsot is. Secperc alatt pépesítem az egészet, és az öntet ezzel készen is van.
Már csak annyi maradt, hogy a megmosott retket felkockázzam, és egy jól záródó műanyagdobozban összekeverjem a brokkolival meg 1 evőkanálnyi sűrű öntettel. (A maradék öntetet lefolpackozva a hűtőben szoktam tartani. 1 hétig kutyabaja sem lesz, és bármilyen más zöldséghez is nagyon finom.)
A kész brokkolisalátát berakom a hűtőbe, a kihűlt, pirított zsemlekockákat pedig kint hagyom a konyhapulton. Másnap a zsemlekockákat alufóliába csomagolom, és a salátával együtt magammal viszem. Ebédkor a parmezános brokkolira rászórom a ropogós kockákat, és az egészet nagy élvezettel megeszem.
1 adag lesz belőle

Csirkesaláta ananásszal

Hozzávalók:
A salátához:
20 deka csirkemellfilé
só és frissen őrölt bors
1 kávéskanál olívaolaj
1/2 piros, vastag húsú, un. kaliforniai paprika (8 deka)
3 karika lecsöpögtetett konzerv-ananász (10 deka)
 Az öntethez:
3 evőkanál joghurt (7 1/2 deka)
1 evőkanál tejszín
1 kávéskanál szójaszósz
2 evőkanál víz
1/4 kávéskanál currypor
csipetnyi Cayenne bors

Bemelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőnél a 6-os fokozat), és amíg melegszik, előkészítem a csirkemellfilét.
A megmosott, szárazra törölt húst kettévágom, majd mindkét darabot kicsit kiklopfolom, és megsózom, megborsozom. Ezután letépek 3 akkora alufólia lapot, amekkorán kényelmesen elférnek majd a szeletek egymás mellett úgy, hogy marad körülöttük kb. 3-3 centis üres perem. A lapok közül kettőt egymásra teszek, és a felső lap közepén elkenem nagy tenyérnyi foltban az olívaolajat. Erre egymás mellé fektetem a szeleteket, és lazán, nem tapadósan letakarom őket a harmadik alufólia lappal. A lapok széleit több rétegben egymásra hajtogatom -fontos, hogy jól zárjanak!-, és a tasakokat tepsibe téve betolom a a meleg sütőbe.
A becsomagolt csirkemell szeletek 15-18 perc alatt megsülnek. Ha a beléjük szúrt hústű nyomán nem rózsaszín, hanem áttetsző lé csurran ki, készen vannak.
Amíg a csirke sül, haladok tovább. A megmosott paprikadarabot 1/2 centis csíkokra szelem, majd lecsöpögtetem az ananászt, és falatnyi darabokra vágom. Ezután elkészítem az öntetet. Ehhez kézi habverővel összedolgozom a joghurtot, a szójaszószt, a vizet, a curryport és a Cayenne borsot abban a műanyag dobozban,  amelyben másnap majd magammal viszem az ebédet. Ha megsült a csirke, megvárom, hogy langyosra hűljön. Felvágom kb. 3*1 centis csíkokra, és az ananászfalatokkal meg a paprikacsíkokkal együtt beleszórom a joghurtos öntetbe. Az egészet jól összekeverem, és ha már teljesen kihűlt, beteszem másnapig a hűtőbe.
1 adag lesz belőle.


Mentás padlizsánsaláta

Hozzávalók:
A salátához:
30 deka padlizsán
1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors
Az öntethez:
1 fokhagymagerezd
1 csilipaprika
4 evőkanál joghurt (10 deka)
1 marék friss mentalevél

A megmosott, szárazra törölt padlizsánról levágom a két végét, és 1/2 centis karikákra darabolom. A szeletek mindkét oldalát megkenem kevés olívaolajjal, és megsózom, megborsozom.
Ezután előveszem a 28 centi átmérőjű teflonserpenyőmet, felhevítem benne az olívaolajat, és anélkül, hogy túlzsúfolnám az edényt, oldalanként kb. 4-4 perc alatt átsütöm rajta a padlizsánszeleteket. Ez több menetet jelent egymás után, mert egyszerre nem fér bele minden padlizsánkarika az edénybe, de így legalább biztosra vehetem, hogy szépen aranybarnára pirulnak, és nem csak párolódnak egymáson a saját gőzükben. Ez nagyon fontos, mivel őrült különbség van a főtt és a sült padlizsán íze között!
Aztán elkészítem hozzá az öntetet.
Egy nagy keverőtálba öntöm a joghurtot, ezt követően a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszelem a lehéjazott fokhagymagerezdet is, és jöhet a chili. Félbevágom, kikaparom a magját, és vékonyra metélve beleszórom a fokhagymás pépbe. Végül jól összedolgozom az egészet.
Miután az öntettel elkészültem, beleforgatom a megsült padlizsánszeleteket, és apróra vágott mentával ízesítem.
1 adag lesz belőle.

Szőlős sárgarépa-saláta

Hozzávalók:
A salátához:
Kb. 15 szem mogyoróbél (1½ deka)
25 deka sárgarépa

1 deci 100%-os narancslé
2 lapos evőkanál mazsola (2 deka)
5 deka szőlő
Az öntethez:
5 evőkanál a mazsola puhításához használt narancsléből
1 kávéskanál fehérborecet
csipet Cayenne bors
csipet currypor
1 zsemle

A mogyorót száraz serpenyőben kevergetve mérsékelt tűzön néhány perc alatt illatosra pirítom, aztán lehúzom, és félreteszem, hogy kihűljön.
Amíg kihűl, haladok tovább. A megmosott, körömkefével is alaposan megcsutakolt sárgarépát ½ centis karikákra vágom, majd vizet forralok egy nagy fazékban. Amikor felforrt, megsózom, és kb. 6-7 perc alatt puhára főzöm benne a répát.
Miközben a répa rotyog, mozsárban durvára töröm a langyosra hűlt mogyorót, és a narancslében megpuhítom a megmosott mazsolát. Ehhez a narancslét egy kis lábosba öntöm, beleszórom a mazsolaszemeket, és pár percig forralom, majd leszűrőm, és a levéből félreteszek 5 evőkanállal az öntethez.
Amikor megfőtt a répa, azt is leszűröm. Gyorsan hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom. Ezután megmosom a szőlőt, és a szemeket félbevágva a kezem ügyébe rakom.
Kész a répa, kész a mazsola, kész a mogyorómorzsa, félbevágva hevernek a kezem ügyében a szőlőszemek is. Már csak az öntet hiányzik. Előveszek egy tálkát, beleöntöm a mazsola puhítása után félretett 5 evőkanál narancslevet, belekanalazom az ecetet, majd fűszerezésül ráhintek egy kevés cayenne borsot és curryport. Mindezt villával alaposan összedolgozom, és kikészítem azt a műanyagdobozt, amelyben másnap magammal viszem az ebédet.
A dobozba pakolom a megfőtt sárgarépát, a puha mazsolát és a félbevágott szőlőszemeket, és rácsurgatom az édes-erős öntetet. Jól összeforgatom az egészet, ráhintem a félretett, durvára tört mogyorót, és éjszakára berakom a hűtőbe. Reggel a saláta mellé csomagolok egy puha zsemlét is.
1 adag lesz belőle.
(Mazsolás – szőlős sárgarépasaláta néven is szerepelt)

Vajbab kapribogyós-tonhalas öntettel

Hozzávalók:
A salátához:

25 deka mélyhűtött vajbab
Az öntethez:
1 doboz 16 dekás tonhalkonzerv (hivatalos nevén: „tonhaldarabok sós lében”)
1 csapott evőkanál majonéz (1 deka)
3 púpos evőkanál joghurt (7½ deka)
1 vékony fokhagymagerezd
1 evőkanál kapribogyó (1½ deka)

frissen őrölt bors
1 citrom

1 zsemle

Vizet engedek egy fazékba, szórok bele sót, és felteszem forrni. Ha már lobog, beleszórom a fagyos vajbabot, és kb. 6 perc alatt puhára főzöm.
Ezalatt összeállítom a villámgyors öntetet. Beleteszem egy keverőtálba a lecsöpögtetett tonhalat, aztán a majonézt meg a joghurtot, majd belereszelem a megpucolt fokhagymagerezdet. Miután a lecsöpögtetett kapribogyót is beletettem, előveszem a botmixert, és az egészet 1-2 perc alatt simára pépesítem. Ezután megborsozom, picit megsózom, és reszelt citromhéjjal meg friss citromlével ízesítem.
Ha a bab megfőtt, leszűröm, és még melegen összekeverem az öntettel. Megvárom, amíg kihűl, majd egy jól záródó műanyagdobozban beteszem másnapig a hűtőbe. Reggel magammal viszek hozzá egy zsemlét is, hogy kiadósabb legyen az ebéd.

Narancsos málnasaláta

Hozzávalók:
30 deka friss, vagy mélyhűtött málna
3 evőkanál narancslikőr
2 deci 100%-os narancslé
1 kávéskanál vaníliaaroma

Ha friss málnából készítem, a gyümölcsöt gyengéden megmosom, és lecsepegtetem. Ha fagyasztottat használok, csak annyi a dolgom, hogy a felolvadt szemeket szűrőbe tegyem, és megvárjam, amíg lecsöpög a levük.
A málnát ezután elosztom 2 üvegtálkában, jól meglocsolom az illatos narancslikőrrel, és másnapig hűtőbe teszem.
Reggel egy kis kancsóban összekeverem a narancslevet a vaníliaaromával, és igazságosan elosztom a narancslikőrös málnán.
2 nagy adag lesz belőle.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése