CSÜLÖK ÉTEL 6.

Káposztás csülökragu

Hozzávalók:
1 nagy csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csomó kapor, 25 dkg savanyú káposzta, só és őrölt fekete bors ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika, 1 nagyobb birsalma, 2 dl tejföl

A csülköt megtisztítom és bőrével együtt nagyon vékony csíkokra metélem. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Megsózom, ráöntök 2 evőkanál vizet, és ráteszem a csülökcsíkokat. Fehéredésig pirítom, majd 3dl vízzel puhára párolom és közben megkevergetem. Ha a lé elfőtt alóla, akkor apránként, kevés forró vízzel pótolom. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadom a savanyú káposztát és a meghámozott, kicsumázott, vékony gerezdekre vágott birsalmát. Együtt párolom a hús teljes puhulásáig, végül hozzáadom az apróra metélt kaprot és az őrölt fekete borsot. Tálaláskor a tetejét lelocsolom tejföllel és pár kaporszállal díszítve kínálom. Sós vízben főtt burgonya a hozzáillő köret.

Kedvenc pörkölt

Hozzávalók:
1,6 kg kicsontozott csülökhús, 2 nagy vöröshagyma, 4-5 evőkanál olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál só, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém, 30 dkg csiperke, 15 dkg főtt füstölt tarja, 20 dkg cserkészkolbász

A csülökhúst bőröstől közepes kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajon a hússal együtt kevergetve megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fészerezzük, majd beleszórjuk a pirospaprikát és a sót. A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk. Egy kevés vizet öntünk rá, majd lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor kerül bele a cikkekre vágott gomba, a kockákra vágott tarja és a felkarikázott kolbász. Együtt pároljuk készre. Juhtúrós, kapros csusza illik köretnek hozzá.

Kemencében főtt töltött káposzta füstölt csülökkel

Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka, 30 dkg hasaalja szalonna, 40 dkg fényezett rizs, 40 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 5 dkg só, 8 dkg fűszerpaprika, 0,8 dkg őrölt bors, 5 dl tejföl, 3 kg savanyú káposzta, 1 db füstölt csülök.

A sertéslapockát és a hasaalja-szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. Egy nagy edényben összekeverjük és ledaráljuk, majd hozzáadjuk az előfőzött rizst. Ezzel is összedolgozzuk. A savanyú hordós fejes káposztát levelekre szedjük, az előkészített töltelékanyagból egy maroknyit a levelekbe helyezünk, és henger alakúra tekerjük. A lábas aljára füstölt szalonnabőrt helyezünk, az edény közepébe egy füstölt csülköt teszünk, majd köré rakjuk a töltelékeket. Tetejébe apró káposztát és egy félkilónyi házikenyeret rakunk. Az előfűtött kemencében fedő alatt készre főzzük. Tálaláskor a füstölt csülköt felszeleteljük, és a káposztára helyezzük, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.

Kemencés sertéscsülök

Hozzávalók:
2 db sertéscsülök, 80 g zsír, 1000 g burgonya, 100 g zöldpaprika, 150 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 200 g vöröshagyma, 2 g törött bors, 40 g só.

A csülökhús bőrét 1 - 2 cm távolságra bevagdossuk, majd megsózzuk. Sütőtepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe vetjük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet öntünk alá és letakarva sütjük, hogy egyenletesen párolódhasson. Közben cikkekre vágjuk a megtisztított burgonyát, szeletekre a húsos zöldpaprikát, majd egyforma nagyságú hasábokra a sárgarépát és a fehérrépát. Amikor a csülök már majdnem puhára párolódott, mindezeket mellétesszük a negyedekbe vágott vöröshagymával együtt, és meghintjük törött borssal. Most már fedő nélkül sütjük tovább, amíg az összes anyag együtt összepuhul.

Kis-kondás kedvence

Hozzávalók:
4 sertésfarok, 1 hátsó csülök, 25 dekagramm tarhonya, 25 dekagramm velő, 20 dekagramm szalonna, só, bors, pirospaprika, majoránna, bazsalikom, borsikafű ízlés szerint, olaj vagy zsír, 2-3 fej vöröshagyma.

Pörköltalapot készítünk, belerakjuk a feldarabolt farok részeket és a kicsontozott, kockákra vágott csülökdarabokat, és hozzáadjuk a fenti fűszereket, végül a velőt. Kevés lecsó hozzáadásával készre főzzük. A tarhonyát kockákra vágott szalonnával megpirítom, vízzel felöntöm, félig puhára főzöm, majd a kockákra vágott burgonyával készre párolom. Ha szükséges, vízzel és kevés pörköltszaftot hozzáadva pótolom az elpárolgott levet. A pörköltet és a tarhonyát óvatosan összekeverem és sűrű egytálételt kapunk.

Konyakos-sajtos sertéscsülök

Hozzávalók:
1.6 kg sovány sertéscsülök, 3 evőkanál olaj, őrölt bors, 1 narancs, 20 dkg félkemény sajt, 1 dl konyak

A sertéscsülköt megmossuk, majd szalvétával leitatjuk róla a nedvességet. Olajat hevítünk, minden oldaláról elősütjük rajta a csülköt, majd sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a narancs kifacsart levével, kevés vizet öntünk alá, és befedjük alufóliával. Sütőbe tesszük, puhára pároljuk, majd kivesszük, és tíz percig pihentetjük. A húst éles késsel félig bevagdossuk, a vágások közé egy-egy sajtszeletet teszünk, majd meglocsoljuk a konyakkal, és a maradék narancslével, visszatesszük a sütőbe, tíz percig magas hőfokon pirítjuk, majd burgonyapürével kínáljuk.

Köményes csülök cukkinivel

Hozzávalók:
1 db hátsó csülök, 20 g köménymag, 40 g fokhagyma, 5 g törött bors, 30 g só, 1 dl olaj, 2 db közepes cukkini, 100 g vöröshagyma, 2 g bazsalikom

A megtisztított, megmosott csülök vastagabb végét késsel megszurkáljuk, s a fele fokhagymával megtűzdeljük. A maradék fokhagymát szétnyomjuk, és a húst kívülről bedörzsöljük vele. Megszórjuk a köménymaggal, meglocsoljuk olajjal, majd előmelegített sütőben másfél - két órán át sütjük. Közben a hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott cukkinit, kevés fokhagymát és bazsalikomot. Aztán megsózzuk, megborsozzuk, és kevés vízzel felöntve kis lángon megpároljuk. Amikor kész, a tűzről levéve, melegen tartjuk. A megsült csülköt felszeleteljük, majd a cukkinire rendezzük. Köretként főtt burgonya adható mellé

Köményes sertéscsülök

Hozzávalók:
2 db (2 kg) sertés csülökhátsó, 2 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db póréhagyma, 1 db zeller, 1 db fehérrépa, 1 fej fokhagyma, 5 dkg sertészsír, 1 pohár tejföl, só, őrölt bors, őrölt kömény, fél liter sör.

Ha finomat akarunk enni, akkor a jól megmosott sertéscsülköt sós vízben 40 percig kell főzni. Ezután egy sütő tepsibe fektetjük, és a tisztított negyedelt vöröshagymát, a szeletelt zöldségeket, a fokhagymát és a póréhagymát hozzátéve fűszerezzük a csülköt sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel. Majd az olvasztott sertészsírral leöntve sütőbe toljuk. 90 percig 190 fokon sütjük. Időnként sörrel megöntözzük. Ha a csülök már puha, a mártását átszűrjük, vagy turmixoljuk, és tejföllel együtt összeforraljuk Köretnek adhatunk zsemlegombócot, vegyes salátát, párolt savanyú káposztát, vagy burgonyasalátát.

Ötlet: ha a csülköt előzőleg kicsontozzuk, időt takaríthatunk meg, mert így az étel hamarabb készül el, kb. harminc perccel

Körmös csülökpörkölt

Hozzávalók:
1,5-2 kg körmös csülök, 18-20 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 1-1 csapott evőkanál csípős és erős paprika, 1 mokkáskanál őrölt bors, só

A nagyon finomra összevágott vöröshagymát lassú tűzön, forró zsírban süssük üvegesre. A bográcsot a tűzről levéve szórjuk bele a kétféle pirospaprikát, keverjük el, tegyük bele a gondosan megtisztított; összevágott körmöket és a nagy kockákra vágott bőrös csülökhúst.

Állandó keverés mellett pörköljük át a húst, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy az ellepje a húst. Sózzuk meg, s tegyük bele a borsot is. Ezután kevergetve, majd rázogatva, lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Közben, ha a leve elpárologna, pótoljuk egy kevés vízzel vagy a kéznél levő borral. Ez csak fokozza az étel pikánsságát. Ecetes savanyúsággal, friss fehér kenyérrel a tejföl sűrűségű pörköltlé emlékezetes ízeket nyújt.

Lecsós csülök tarhonyával

Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 100 g vöröshagyma, 500 g zöldpaprika, 200 g paradicsom, 1 dl olaj, 10 g fokhagyma, 10 g fűszerpaprika

A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát az olaj egyik felén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, megsózzuk, és rászórjuk a péppé zúzott fokhagymát. Kevés folyadékot aláöntve, fedő alatt félpuhára pároljuk. Hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a felszeletelt zöldpaprikát, és megszórjuk a fűszerpaprikával. A fedőt visszatéve a lábasra, a húst felpuhítjuk, levét addig forraljuk, amíg olyan sűrűségű nem lesz, mint a pörkölté. Amíg a hús puhul, elkészítjük a tarhonyát. Az olaj másik felét felforrósítjuk, hozzáadjuk a tarhonyát, aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát. Felengedjük dupla mennyiségű, forrásban levő, sós vízzel, megsózzuk, egészben beletesszük a vöröshagymát, aztán fedővel letakarva, megpároljuk. Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a húst, másik oldalára a tarhonyát tesszük. Forrón tálaljuk. Savanyúságként jégbe hűtött kovászos uborkát vagy csalamádét adhatunk hozzá.

Lencsefőzelék zöld fűszeres csülökkel

Hozzávalók:
A főzelékhez: 50 dkg lencse, 1/2 l füstölt lé, kockából, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl

A sülthöz: 1 kg csülök, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj

A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.

Lencsesólet csülökkel

Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 100 g füstölt szalonna, 100 g vöröshagyma, 250 g árpagyöngye (gersli), 500 g lencse, 10 törött bors, 10 g fokhagyma, 300 g füstölt tarja, 0, 5 dl olaj

A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és a füstölt tarjával együtt kiáztatjuk. A lencsét átválogatjuk, hideg vízben beáztatjuk. A kiáztatott húsokat hideg vízben feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. Amíg a húsok főnek, a többi anyagot előkészítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát tisztítás után péppé zúzzuk. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Tűzálló tálat kibélelünk a szalonnaszeletekkel, majd gerslit, lencsét, hagymát, fokhagymát, szeletelt húst rétegezünk egymásra - az egyes rétegeket megsózzuk, megborsozzuk, és ezt mindaddig folytatjuk, amíg az anyagok el nem fogynak, ügyelve arra, hogy a legfelső réteg lencse legyen. Aztán ráöntjük a füstölt húsok főzőlevét, és lefedve, meleg sütőben az egészet készre pároljuk. Párolóedényben, forrón tálaljuk

Marinált csülök ínyenceknek

Hozzávalók:
2 kg csontos sertéscsülök, só

A marinádhoz: 15 dkg porcukor, 1 dl szójamártás, 1 dl szezám vagy napraforgóolaj, 1 póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 0, 5 dkg őrölt gyömbér, őrölt bors

A póréhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd keverőtálba tesszük. Megszórjuk a cukorral, gyömbérrel, őrölt borssal, szójaszósszal fűszerezzük, majd meglocsoljuk az olajjal. Jól összekeverjük, majd félretesszük, hogy az ízek összeérjenek. A csülköt megtisztítjuk, felengedjük vízzel, majd takaréklángon majdnem puhára főzzük. Saját főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és szárazra töröljük. Az olajos, fűszeres pácba tesszük, lefedjük, majd szoba-hőmérsékleten, 6 - 8 órán át pihentetjük. Grillen megsütjük, majd párolt rizzsel és a megmaradt, felmelegített marináddal kínáljuk.

Pincepörkölt villányi módra

Hozzávalók:
300 g kicsontozott csülökhús, 300 g marhalábszár, 300 g sertésláb, 300 g sertéslapocka, 100 g zsír, 1000 g burgonya, 250 g vöröshagyma, 15 g fokhagyma, 300 g zöldpaprika, 200 g paradicsom, 20 g fűszerpaprika, 15 g csípős fűszerpaprika, 40 g só, 2 dl száraz vörösbor
Az anyagokat előkészítjük. A húsokat megmossuk, kockára daraboljuk, és külön-külön félretesszük. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, kockára vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és hideg vízbe tesszük a felhasználásig. A zsírt bográcsban felolvasztjuk, aztán hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és megfonnyasztjuk. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a fokhagymát, hozzáadjuk a marhalábszárt, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, aztán a bográcsot a tűz fölé visszahelyezve, lassú tűzön a húst félpuhára pároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt sertéslábat, együtt tovább pároljuk kb. fél órán át. Ha szükséges, az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Fél óra múlva hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst és lapockát.

Amikor valamennyi hús majdnem puha, a bográcsba tesszük a cikkekre vágott burgonyát, ha szükséges, utánaízesítjük, és összeforralva, az anyagokat készre főzzük a hozzáöntött vörösborral. (A bográcsban levő anyagokat nem szabad megkeverni, csak a bogrács rázogatásával megmozgatni!)

Puttonyos káposzta csülökkel

Hozzávalók:
80 dekagramm savanyú káposzta, 1 kisebb hátsó csülök, 15 dekagramm friss házikolbász, 2 darab vöröshagyma, 10 dekagramm füstölt szalonna, 10 dekagramm zsír vagy olaj, törött bors, pirospaprika, só, majoránna, őrölt kömény, liszt, 1 darab kifli, 1 kis pohár tejföl, 1db tojás, 2-3 darab boróka, 1 kanál lecsó.(A szalonnát összevágva a hagymával pirítjuk le.)

A csülköt jól megmossuk, összevágjuk, a vöröshagymát nagyobb darabokban lepirítjuk és úgy rakjuk fel, mint a pörköltet. A csontot is hozzárakjuk, így pároljuk. A csülköt, a savanyú káposztát is rárakjuk, fél óra múlva a majoránna kivételével minden fűszert, sót. Körülbelül 2 liter vízzel felöntjük, főzzük, majd belerakjuk a házikolbászt is. Közben kis rétestésztát gyúrunk, 1 jó órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és a lepirított kifli kockákkal megtöltjük. A tejfölt 1 tojással, sóval kikeverjük, meglocsoljuk kevés olvasztott zsírral vagy olajjal, és a rétestésztát összetekerjük. A majoránnát is belerakjuk. Az összetekert rétest ráhelyezzük gömbölyűn a káposzta tetejére úgy, hogy a rétest teljesen ellepje. Egy óra múlva készre főzzük és a rétest egy lapostányérra helyezzük. Darabokra vágjuk a kolbászt is, és mindenki tányérjára teszünk belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése